Engeland

Louis van Gaal behaalde gisteravond met Bayern München een ruime zege (3-0) bij Hannover 96. De rust bij de Zuid-Duitse topclub is voor even terug, wist de Nederlandse trainer. „We hebben een heel goede week achter de rug. We zijn weer terug in de Champions League en ook een beetje in de Bundesliga”, zei Van Gaal. Door de zege in Hannover klom Bayern München naar de vierde plaats, op zes punten van leider Bayer Leverkusen, dat met 4-0 won van VfB Stuttgart. Nummer twee Werder Bremen verspeelde punten tegen VfL Wolfsburg (2-2) en heeft drie punten minder. Nummer drie Schalke 04 verloor met 1-0 bij Borussia Mönchengladbach en staat op vijf punten achterstand van Leverkusen.

Voor international Eljero Elia van Hamburger SV duurde de uitwedstrijd tegen FSV Mainz 05 (1-1) slechts een kwartier. De aanvaller viel uit met een blessure aan zijn linkerenkel. Volgens Elia valt zijn blessure mee – zijn enkel is hooguit zwaar gekneusd – en hij verwacht binnen twee weken terug te zijn.

Chelsea en Manchester United hebben verder afstand genomen van de concurrentie in de Premier League. Koploper Chelsea versloeg gisteren stadsgenoot Arsenal met 3-0. Didier Drogba scoorde twee keer. Wayne Rooney loodste ManUnited met drie treffers naar een zege op Portsmouth (4-1). Liverpool was de sterkste in de derby bij Everton (2-0). Joseph Yobo bracht de bezoekers op voorsprong met een eigen doelpunt. Dirk Kuijt besliste tien minuten voor tijd de wedstrijd. Bij Everton speelde John Heitinga het hele duel mee.

Tim Krul heeft bij Newcastle United zijn kans gekregen en gegrepen in de topper tegen Swansea City. De doelman van Jong Oranje speelde de tweede helft in plaats van Steve Harper en kreeg geen tegentreffers. Newcastle, koploper in de Championship, won met 3-0.

Feyenoord gaat een mooie toekomst tegemoet, concludeerde trainer Mario Been na de overwinning bij ADO Den Haag (0-2). De ploeg uit Rotterdam trad met vijf tieners aan en had ook nog twee jongens van zeventien (De Vrij en Castaignos) op de bank zitten. „We speelden bij vlagen onrustig, slordig en naïef”, erkende Been. „Maar vind je het gek met al die jonge gasten? Die maken nu eenmaal fouten. Dat weet je op voorhand als je er zoveel opstelt. Ik ben daarom ongelooflijk blij dat we met dit jeugdige team in deze moeilijke uitwedstrijd met dit lastige publiek drie punten hebben gepakt.”

Spartaan Nathan Rutjes heeft een scheurtje in zijn enkelband opgelopen. De 25-jarige middenvelder raakte vrijdag in de wedstrijd tegen PSV (2-3) geblesseerd en is waarschijnlijk enkele maanden uit de roulatie.

Het wordt voor amateurclubs mogelijk om contracten af te sluiten met een speler. Daartoe heeft de algemene vergadering van het amateurvoetbal in Zeist besloten. De voetbalbond KNVB komt hiermee tegemoet aan de wens van een groot aantal amateurverenigingen. Tot nu toe mochten amateurvoetballers alleen door derden worden betaald. Het was – mede daardoor – niet ongebruikelijk dat amateurs zwart werden betaald door hun club. Dankzij deze aanpassing worden de afspraken nu transparanter. Deze nieuwe regel sluit ook aan bij de invoering van de topklasse, volgend seizoen.