Dubai krijgt steun van de centrale bank

De centrale bank van de Verenigde Arabische Emiraten heeft extra geld beschikbaar gesteld in een poging de crisis rond Dubai te bezweren. Overal ter wereld daalden de beurskoersen vanmorgen opnieuw.

De actie van de centrale bank was bedoeld om de ergste onrust bij investeerders over Dubai weg te nemen. Dubai, dat samen met zes andere Golfstaten de Emiraten vormt, verbijsterde vorige week de financiële wereld met de mededeling dat het de aflossing van een miljardenschuld een half jaar opschort. Het gaat om een schuld van 59 miljard dollar (39 miljard euro) van Dubai World, het grootste conglomeraat van het emiraat. Het staat onder directe controle van de heerser van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum.

De centrale bank liet alle lokale en internationale banken die branches hebben in de Emiraten weten dat ze, indien nodig, toegang hadden tot een speciale liquiditeitfaciliteit en goedkoop geld kunnen lenen. De actie laat zien dat Abu Dhabi, ook een lid van de Verenigde Arabische Emiraten en de voornaamste financier van de centrale bank, zijn buurland niet zomaar zal laten vallen. De verklaring over de hulp kwam een dag voordat de effectenbeurzen in de Golfstaat weer opengingen. Deze waren sinds de aankondiging over Dubai World dicht geweest in verband met het Offerfeest.

Ondanks de hulp van de centrale bank daalden de koersen vanmorgen fors. De index van Dubai moest rond de 7 procent inleveren en de beursgraadmeter van Abu Dhabi 8 procent. Elders in de wereld daalden de koersen ook nadat er in de vroege handel eerst een opleving te zien was geweest. Rond het middaguur stond de Amsterdamse AEX-index op min 1,2 procent. Ook elders in Europa stonden indices 1 tot 2 procent lager.

De vrees van investeerders is dat de situatie in Dubai kan verslechteren doordat de totale schuld van het Golfstaatje nog veel groter is dan de 59 miljard die nu voor problemen zorgt. Het land heeft anders dan haar buurlanden geen olie- en gasreserves en is hard getroffen door de financiële crisis.

Volgens Britse media hebben diverse grote banken accountantskantoor KPMG ingehuurd om namens hen gesprekken te voeren met Dubai World over het terugbetalen van het geld dat de banken leenden aan het investeringsfonds. Het zou onder meer gaan om HSBC uit Groot-Brittannië, één van de grootste banken ter wereld. Ook Royal Bank of Scotland en Lloyds zouden betrokken zijn.