Dieren slapen niet van warmte

Er lijkt een verschuiving van het seizoen op te treden waardoor de relatief warme novembermaand veel dieren wakker houdt. Dat melden biologen van verschillende organisaties op de site natuurbericht.nl. Amfibieën zoals bruine kikkers, vuursalamanders, rugstreeppadden en vroedmeesterpadden zijn nog niet in winterslaap gegaan. Ook jonge egels lopen nog rond, evenals dwergvleermuizen en hazelmuizen. November 2009 lijkt met een temperatuur die gemiddeld ongeveer drie graden boven normaal ligt een van de warmste Nederlandse novembers ooit te worden, met alle gevolgen voor de natuur van dien. Zo is het vruchtbare seizoen voor de paddestoelen nog steeds niet voorbij: er wordt onder meer nog eekhoorntjesbrood nog gezien. Veel planten bloeien langer en op meer plaatsen dan normaal. Het gaat vooral om kruidachtige planten zoals fluitenkruid, leeuwentand-, klaver-, streepzaad-, en havikskruidsoorten. (NRC)