Declaratie politie schokt minister

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) is „onaangenaam getroffen” door het beeld dat oprijst uit het overzicht van toelagen en declaraties bij de Nederlandse politietop. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek afgelopen weekend dat korpschefs bovenop hun salaris hoge vergoedingen ontvangen voor het draaien van piketdiensten en voor hun woningen. Ter Horst gaat de korpsbeheerders aanspreken op de declaraties van korpschefs en hun vervangers. „Het uitgangspunt is dat gedeclareerde kosten die niet binnen de regels passen, terugbetaald moeten worden.”

De plaatsvervangend korpschef van Amsterdam ontvangt jaarlijks bijna 12.000 euro voor zijn piketdiensten, waarbij hij 24 uur per dag bereikbaar moet zijn.

Mirjam Barendse liet zich via haar eigen managementadviesbureau inhuren als tijdelijk korpschef in Twente. Ze rekende 1.400 euro per dag en kreeg in totaal ruim 60.000 euro voor drie maanden. Inmiddels blijkt Barendse als interim-korpschef in de relatief kleine regio Brabant-Noord (1.650 agenten) een van de best verdienende korpschefs van Nederland te zijn met ruim 9.968 euro per maand. Het salaris van een korpschef is mede afhankelijk van de korpsgrootte, maar Barendse verdient bijna net zoveel als de Amsterdamse hoofdcommissaris. Hij geeft leiding aan een korps van zesduizend man.

Woontoelages zoals de Amsterdamse korpschef Welten die krijgt, zijn mogelijk in strijd met de regels. De Tweede Kamer vindt de vergoedingen des te schrijnender omdat er bij de politie flink bezuinigd wordt. „Vorig jaar werden we geconfronteerd met hoge vergoedingen in de politietop en toen heeft de minister beterschap beloofd”, zegt C. Çörüz (CDA). Volgens de SP geeft de politietop op deze manier „een slecht voorbeeld”. De PvdA wil dat Ter Horst nieuwe afspraken maakt met de korpschefs en korpsbeheerders.