China houdt yuan laag

China houdt zijn munt, de yuan, voorlopig aan de dollar gekoppeld. „Dit helpt de Chinese economie en de mondiale financiële stabiliteit”, zei premier Wen Jiabao gisteren na gesprekken met Europese politici in Nanjing.

Eurocommissaris Joaquín Almunia (Economie en Monetaire Zaken), de Luxemburgse premier en eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker en voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank, vroegen de Chinese premier juist nadrukkelijk om de dollarkoppeling los te laten.

Zij waren zondag in China voor een EU-China-top met onder anderen de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de Zweedse premier Reinfeldt. Ze bespraken ook de aanstaande klimaattop in Kopenhagen en de beloofde Chinese emissiereducties. China wil van het wapenembargo af dat de EU in 1989 instelde en streeft Europese erkenning als markteconomie na, omdat dit handelsvoordeel oplevert.

Voor de eurogroep (zestien landen) is dit problematisch, nu de Europese markt mede door Chinese staatssteun aan de staal-, cement- en plasticindustrie wordt overspoeld met goedkope Chinese producten. Europa importeert driemaal zoveel uit China als het er heen exporteert en krijgt deze handelsstromen zo niet in balans.

China koppelt sinds zomer 2008 de yuan aan de dollar, die almaar in waarde daalt. Sinds maart is ook de yuan daardoor in waarde gedaald ten opzichte van de euro. Dit maakt Europese producten extra duur en Chinese nog goedkoper.