Chavez dreigt banken

President Hugo Chávez van Venezuela dreigt alle particuliere banken in zijn land te nationaliseren als zij weigeren hem te helpen het land op te bouwen door kredieten te verstrekken aan de armen.

Chávez deed zijn uitspraak gisteren in zijn wekelijkse tv-show Aló Presidente: „Ik waarschuw de bankiers in dit land: ik neem elke bank over, ongeacht de omvang ervan.” Sinds zijn aantreden heeft Chávez al grote delen van de Venezolaanse economie genationaliseerd waaronder staal-, olie- en elektriciteitsbedrijven.

De bankensector bleef tot nu toe buiten schot. Wel staan vier banken sinds 20 november onder staatstoezicht: Banco Confederado, Banco Canarias, Banco Provivienda en Banco Bolívar, samen goed voor bijna 6 procent van de Venezolaanse bankensector. Reden voor ingrijpen was volgens het ministerie van Financiën „bezorgdheid over de kredietportefeuilles” van de bank. Sinds het afgelopen kwartaal is de economie van Venezuela officieel in recessie. Chávez legde geen verband tussen de recessie en zijn oproep.