boekberichten

Voormalige majoor Securitate: ‘Müller lijdt aan psychose’

Een voormalig lid van de Securitate, de Roemeense geheime politie, heeft gezegd dat Nobelprijswinnaar Herta Müller lijdt aan ‘waanbeelden’, zo meldt The Guardian. Radu Tinu, die de schrijfster tot in de jaren tachtig bespioneerde, zegt in de Roemeense krant Adevarul dat Müller ‘geen contact met de realiteit [heeft], ze is verre van zo vaak ondervraagd als ze zelf beweert’. Müller woonde tot in 1987 in Roemenië, waar ze ook werd geboren, voor ze naar Duitsland trok.

Tinu gaf in het interview toe dat de woning van Müller in Timosoara werd afgeluisterd. Verder beweert hij dat Müller nooit een beroepsverbod als lerares heeft gekregen omdat ze weigerde met de Securitate samen te werken, zoals zij beweert, maar omdat ‘ze rookte in de klas’. ‘Ze werd door ons behandeld met fluwelen handschoenen’, aldus de voormalige spion, ‘omdat ook de Duitse geheime dienst haar volgde, en het diplomatiek moeilijk lag haar te streng aan te pakken.’ Het na 1989 openbaar gemaakte dossier over de schrijfster heeft 914 pagina’s. (HC)

Leon de Winter verfilmt ‘God’s Gym’

De schrijver Leon de Winter gaat zijn roman God’s Gym zelf verfilmen, zo meldt producent Kees Kasander. De opnames voor de film zouden medio 2010 plaats moeten vinden in Nederland en Amerika. Als de plannen doorgaan, wordt het de vierde speelfilm van Leon de Winter. Eerder verfilmde hij zijn romans De (ver)wording van de jonge Dürer en Hoffman’s Honger, evenals zijn eigen scenario De Grens. Heel wat Nederlandse acteurs van naam zouden aan de nieuwe verfilming gaan meewerken, maar wie dat precies zullen zijn is nog niet bekend. God’s Gym gaat over een scenarioschrijver die in Los Angeles zijn dochter verliest bij een verkeersongeval. Tijdens de verwerking stuit de man op een agent van de Israëlische geheime dienst Mossad, die hem probeert te rekruteren voor een eigenaardige spionageklus. (DL)

Prijzen voor man die met vrouw worstelt

Een observatie van de Amerikaanse criticus Nina Baym: in de lijstjes van favoriete boeken van de afgelopen jaren, is er één thema dat opvallend vaak terugkeert: dat van de ‘man die worstelt in een maatschappij waarvan de grenzen door vrouwen worden bepaald’. The Guardian pikte het stukje op van een weblog waar geconstateerd wordt dat een paar favorieten inderdaad op die manier samengevat kunnen worden. Paul Austers Onzichtbaar (man ontplooit zich in de literaire wereld totdat hij verleid wordt door de vrouw van zijn leermeester), Colum McCanns Let the Great World Spin (man komt uit Ierland in Amerika, en belandt in een bordeel in plaats van deAmerikaanse droom te leven), enzovoorts. En everseller Kluun past ook voortreffelijk binnen deze hoofdlijn. Wat ook opvalt: Zoë Hellers The Believers staat op geen enkel lijstje, terwijl ook dat goed werd ontvangen, ‘komt dat omdat hier een vrouw deze worsteling meemaakt?’ Het is een wel erg politiek correcte vraag. Maar het is straks fijn om te zien hoeveel van deze titels de Nederlandse toplijstjes halen. (TJ)

Hans Cottyn, Dirk Leyman en Toef Jaeger

Zie ook nrcboeken.nl en www.depapierenman.be

    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman
    • Hans Cottyn