Barça wint van Real, maar is niet superieur

FC Barcelona1Real Madrid0

Ruststand 0-0. 56. Ibrahimovic 1-0. Scheidsrechter: Undiano Mallenco. Toeschouwers: 98.772

Johan Cruijff stelde in de aanloop naar el clásico dat het spel van FC Barcelona „duizend keer zo goed” zou zijn als dat van Real Madrid. Een half jaar geleden veegde het elftal van coach Pep Guardiola de vijand in Madrid nog met 6-2 van de mat. Maar het huidige Barça is lang niet meer zo superieur als de Nederlandse voetballegende wilde doen geloven.

FC Barcelona won gisteren in een tegenvallende wedstrijd, door een doelpunt van Zlatan Ibrahimovic, met het kleinst mogelijke verschil van Real Madrid. Met de overwinning nam FC Barcelona wel de koppositie over en deelde de ploeg een morele tik uit aan de aartsrivaal. ‘Ibrahimovic werpt een goed Madrid omver’, schreef de Madrileense sportkrant Marca. El Mundo Deportivo uit Barcelona kopte: ‘Dinamita Ibrahimovic’.

Florentino Pérez kondigde een half jaar geleden aan dat hij van ‘de Koninklijke’ weer de beste club van de wereld zou maken. De voorzitter van de Spaanse voetbalgrootmacht ging rigoureus te werk. Het Nederlands getinte Real Madrid van de ontslagen Bernd Schuster werd met de verkoop van Wesley Sneijder, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar ontmanteld. Met de komst van internationale sterren als Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso en Karim Benzema wilde Pérez een ‘wereldploeg’ in de Spaanse hoofdstad laten spelen. Een team dat onder leiding van de Chileen Manuel Pellegrini de hegemonie van Barcelona moest doorbreken.

Het Barcelona van Guardiola werd afgelopen seizoen gezien als de beste ploeg uit de clubhistorie. Onder leiding van de voormalige verdediger veroverden los blaugranas de Champions League, het landskampioenschap en de Spaanse beker. Barcelona zag spits Samuel Eto’o vertrekken naar Internazionale, maar met de komst van Zlatan Ibrahimovic werd het elftal eerder versterkt dan verzwakt. FC Barcelona begon dit seizoen als de favoriet voor een nieuwe titel in de Primera División.

Vanaf het moment dat het Spaanse competitieprogramma bekend werd gemaakt, keken vriend en vijand uit naar zondag 29 november. Real Madrid kwam gisteren als de koploper met een punt voorsprong op FC Barcelona naar Catalonië. De afgelopen tijd moesten beide elftallen het zonder hun supersterren Cristiano Ronaldo en Lionel Messi stellen. De Portugees en de Argentijn waren echter net op tijd weer speelklaar. Zo had de tachtigste Barça-Real alles in zich om uit te groeien tot een gedenkwaardige wedstrijd. Dat viel tegen.

Al snel werd duidelijk dat Cristiano Ronaldo en Messi niet fit genoeg waren om een hoofdrol op te eisen. Ronaldo speelde 66 minuten voordat hij werd gewisseld voor Benzema. De duurste voetballer ter wereld kreeg twee grote kansen, maar een schot voor rust en een kopbal na de pauze misten de juiste richting. Messi maakte de volle negentig minuten vol. ‘De vlo’ liet slechts bij vlagen zijn grote talenten zien. Messi kreeg in de slotfase nog wel een enorme kans om zijn ploeg op 2-0 te zetten, maar hij schoot vrij voor het doel tegen Iker Casillas aan.

Invaller Ibrahimovic groeide uit tot de held van Camp Nou. De lichtgeblesseerde Zweedse international kwam vijf minuten na rust in het veld voor Thierry Henry. In de 56ste minuut schoot Dani Alves de bal van rechts voor op Ibrahimovic. De spits nam de bal in één keer uit de lucht en passeerde Casillas. ‘Ibra’ heeft in een korte tijd Eto’o bij FC Barcelona al doen vergeten.

Barcelona kwam na ruim een uur spelen in de problemen door Busquets. De middenvelder kreeg na een domme handsbal zijn tweede gele kaart en kon tot woede van Guardiola vertrekken. Real kwam alleen via Benzema nog in de buurt van de gelijkmaker. Lass Diarra incasseerde met een harde tackle in de blessuretijd de tweede rode kaart van de wedstrijd. De actie gaf aan hoe groot de frustratie bij Real was.

    • Koen Greven