Amerikaans opgewekte maar afgetobde echtparen

Dvd serie

Tell Me You Love Me

Seizoen 1 (500 min.)€ 44,99 ****

Tell me you love me is een Amerikaans therapeutendrama, waarbij de seksuele problemen worden gevolgd van drie stellen die bij dezelfde psychiater lopen. De serie is minder intens en radicaal van vorm dan het eerder dit jaar verschenen In treatment, waarin de camera de spreekkamer nauwelijks verlaat.

In plaats daarvan zijn we veel in de slaapkamer. Er zijn veel en lange, seksueel expliciete scènes – zeker in de eerste afleveringen – waarin de acteurs alle vrijheid met elkaar nemen. Ook de circa zestig jaar oude therapeute laat zien thuis volop van haar partner te genieten.

De serie laat zien wat de therapie voor functie en gevolgen heeft voor de relatie van de personages en hoe wat ze zeggen in tegenspraak is met wat ze doen. Eén stel wil graag kinderen krijgen, zonder succes. Zij jaagt hem op om op gezette tijden te vrijen – tot hij er genoeg van krijgt. Maar overal, zelfs bij de therapeute, houden deze rijke, geslaagde mensen de schijn op: alles gaat naar wens.

Bij het jongste stel verbreekt de vrouw de verloving als haar vriend, in een licht ‘filosofische’ bui, bekent zich niet te kunnen voorstellen zijn leven lang met één partner de liefde te bedrijven. Maar als de therapeute haar de simpele vraag voorhoudt of zij zich dat wel kan voorstellen, heeft ze geen antwoord.

Het interessantst en indringendst is het stel dat al een jaar geen seks meer heeft. De laatste keer was op hun vorige trouwdag. De twee geven een precies beeld van een Amerikaans opgewekt, maar afgetobd ouderpaar, dat zich volledig heeft gericht op de kinderen, weg van elkaar.

In bed is er soms even een blik, een bijna-aanraking, alles zonder dat ze iets kunnen zeggen, maar je ziet ze denken en soms, heel soms, een zieltogend vlammetje van verlangen. Dan volgt de rituele nachtzoen, nog op de mond, voor ze zich elk hun kant opdraaien.Het gaat mis als zij hem betrapt bij het masturberen.

Hun omgang met elkaar is om te rillen van onbehagen, zeker als de twee, onder druk van haar bezoek aan de therapeute – een nieuwe trouwdag is in zicht – toch over hun seksleven gaan praten en de onmacht en het ongenoegen naar buiten breken.

Het scenario is intelligent en er wordt sterk geacteerd, maar de serie bevat geen eindeloos oprekbaar materiaal. Opdrachtgever HBO wilde wel verder, maar bedenkster Cynthia Mort wist niet hoe het verder moest, zodat het bij één seizoen blijft. Dat is mooi genoeg.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard