Zielepiet

Wie is de man-van-de-week?

Geen twijfel mogelijk. Dat is Zielepiet. Of, dé Zielepiet, zoals Dieuwertje Blok van het Sinterklaasjournaal hem ook wel noemt.

Moeten we hem kennen?

Natuurlijk. Tienduizenden kinderen zitten dezer dagen dagelijks aan de buis gekluisterd om de lotgevallen van deze nieuwe zwarte piet te volgen. Hij is voor het eerst ver weg van zijn moeder in Spanje en heeft vreselijke heimwee.

Nou en?

Dat is anders erg zielig voor hem. Kinderen sturen duizenden brieven naar het Sinterklaasjournaal om hem op te vrolijken. Op internet verschijnen zelfs spelletjes met de titel: Zielepiet troosten. Hij vindt Nederland helemaal niet zo leuk.

Is Nederland dan niet zo gastvrij?

Bedoel je te vragen of het klimaat hier is veranderd met de opkomst van Geert Wilders? Tja, dat is lastig te zeggen. Zielepiet doet geen politieke uitspraken. Maar op de voorplecht van de stoomboot vertelde Sinterklaas hem dat ze voorlopig niet teruggaan naar Spanje. Toen vroeg Zielepiet: „Maar Sinterklaas, moeten we dan ook blijven slapen in Nee-derland (met nadruk op nee, red.)?” Ja, zei de Sint, waarna Zielepiet huilend vervolgde: „Maar dat durf ik niet, Sinterklaas.”

Het probleem beperkt zich toch tot één piet?

Dat zou ik niet durven beweren. Het optreden van Zielepiet kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. Tijdens de intocht probeerde Zielepiet Sinterklaas met een fluisterboot naar Spanje te ontvoeren. De beroering onder kinderen zou enorm zijn geweest. En dan heb ik het nog niet over de gevolgen voor de Nederlandse middenstand.

Intussen bleek de machtsbasis van Sinterklaas veel zwakker dan we allemaal hadden gedacht. Toen Sinterklaas niet kwam opdagen in Schiedam, leek de Hoofdpiet dat helemaal niet erg te vinden. Hij ging gewoon op zijn troon zitten. Een regelrechte coup d’état, die enkel kon worden verijdeld door de verschijning van de kerkvorst zelf.

Moeten we het zo serieus nemen?

Hoezo?

Zielepiet heeft wel iets weg van acteur Kasper van Kooten.

Dat is schijn. Kasper is wit, terwijl Zielepiet zo zwart is als roet. Mensen verwarren de Hoofdpiet ook te makkelijk met Erik van Muiswinkel.

    • Jaco Alberts