Willem Holleeder

WFA26:BIG WILLEM BLIJFT OP VRIJE VOETEN:AMSTELVEEN;12OKT2004-***ARCHIEFFOTO 2002*** Big Willem, voormalig leider van Amsterdamse Hells Angels, blijft op vrije voeten. Dit heeft de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank bepaald in hoger beroep ,aangespannen door het OM. Ook twee andere Angels blijven vrij. De drie mannen worden verdacht van het beramen van een moordaanslag op Willem Holleeder, één van de ontvoerders van Alfred Heineken. Eind september werden ze aangehouden, maar kort daarna kwamen ze vrij vanwege gebrek aan hard bewijs. De geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra zou opdracht voor de aanslag op Holleeder hebben gegeven. Hij zou daar 1 miljoen voor hebben willen betalen. WFA/lv/str.Leo Vogelzang WFA Vogelzang bv, Leo

Willem Holleeder zit al sinds januari 2006 in een cel maar nog steeds wordt hij regelmatig in verband gebracht met misdaden in de Amsterdamse onderwereld. Vorige week nog kwam het bericht naar buiten dat er een nieuwe getuige is opgestaan die wil verklaren over liquidaties in het milieu.

Dat gaat over een ontmoeting in de Baja beachclub, een Rotterdamse disco, waar twee moorden zouden zijn beraamd. Holleeder zou daar bij zijn geweest, maar is geen verdachte in deze zaak. Dat zijn Ali A. en Dino S., twee namen waarvoor het grote publiek niet erg warm loopt. Maar omdat ‘de Neus’ er bij zou zijn geweest, werd het toch nieuws.

Hoe gaat het eigenlijk met de bekendste crimineel van Nederland? Holleeder tekende cassatie aan tegen het arrest van het gerechtshof in Amsterdam dat hem tot negen jaar cel veroordeelde. In afwachting van de behandeling van die zaak zit Holleeder gedetineerd in de Schie, een gevangenis in Rotterdam.

Over de omstandigheden van zijn detentie is niet veel bekend, over zijn gezondheid evenmin. Naar verluidt zit Holleeder in een normaal regime en mag hij bezoek ontvangen. Een keer beantwoordde Holleeder vragen van een journalist van het wielertijdschrift De Muur; over de wielercarrière van zijn vader.

Blijkens de reactie van Holleeders advocaat Stijn Franken is dat slecht bevallen. Willem zit niet op aandacht te wachten, stelt Franken: „Het ministerie van Justitie zit bovenop de berichtgeving rondom mijn cliënt. Iedere publiciteit die mede door hem of door mij wordt gesteund, kan voor zijn detentie vervelende gevolgen hebben.”

    • Jan Meeus