Waarom kun je jezelf niet kietelen?

Noortje Smeets (11 jaar) wil weten waarom je jezelf niet kunt kietelen. Dat is om dezelfde reden waarom je met jezelf óók al geen kiekeboe kunt spelen. Er moet verrassing in het spel zijn.

Om dat zeker te weten, hebben wetenschappers zelfs een kietelrobot gemaakt, die je zelf moest besturen. Niemand lachte.

Net als bij kiekeboe gaat het bij kietelen om iets ‘gevaarlijks’ waarvan je toch weet dat het niet echt gevaarlijk is. Die spanning leidt tot lachen. Daarom moet je ook stevig kietelen, lekker prikken en zo, anders is het niet gevaarlijk genoeg. En je moet kietelen op gevoelige, gevaarlijk plekjes: onder je voeten, bij je middel en onder je oksel. Vertrouwen is ook belangrijk, dat de kietelaar niet te ver gaat. Ga maar na: als je onverwacht door iemand gekieteld wordt met wie je ruzie hebt, dan ga je niet lachen. Nee, dan geef je een klap terug. Maar als je een vriendje kietelt, of je moeder kietelt jou, dan is het oké.

Een paar mensen schijnen zichzelf wél te kunnen kietelen. Maar bij hen is vermoedelijk iets geks in de hersenen gebeurd, denken onderzoekers. HS

Heb jij ook een vraag? Mail: zeepaard@nrc.nl. Als je vraag in de krant komt, win je een Dr. Zeepaard T-shirt.