Vrouwen doen Frans

Wetenschapsbijlage 21 november

Grappig hoe dat werkt, die vooroordelen. Mijn dochters (6 en 3 gym) zijn beiden net als hun vader en ik zeer bèta. Toch krijgt mijn 14-jarige dochter van haar Duitse leraar (man) en haar sectorleider (vrouw) te horen dat jongens beter zijn in wiskunde dan meisjes. Wetende dat zij en haar vriendin in wiskunde de besten van de klas zijn. Een verklaring voor de bekendheid van Einstein zit hem simpelweg in zijn geslacht. De vrouw die hem achter de schermen hielp met de wiskunde achter zijn relativiteitstheorie was Emmy Noether, die, omdat ze vrouw was, niet werd toegelaten tot de universiteit. Ook Pythagoras deed zijn onderzoeken samen met zijn vrouw en dochters. Helaas is onbekend wat precies de bijdrage van de dames is geweest, daar alles onder zijn naam werd gepubliceerd. (Zie het boek De schoonheid van het verschil van Martine Delfos)

Tieneke Ansink

per e-mail

    • Tieneke Ansink Per E-Mail