Vlinders in december

Het waren Amerikaanse modeontwerpers als Tom Ford en Thom Browne die de vlinderdas enkele jaren geleden in hun collecties opnamen. Ford liet het accessoire dragen door brede, stoere mannen met een glamoureuze zonnebril. Browne combineerde de strik met zijn kenmerkende, iets te krappe mannenpakken, waardoor het geheel een ietwat clowneske uitstraling kreeg.

Maar jaren eerder hadden modieuze jongeren het strikje al uit de kast van opa gevist en dat heel casual gecombineerd met een spijkerbroek en een geruit overhemd. Soms droegen ze er een bril bij met dikke zwarte rand. Fotograaf Scott Schuman, oftewel The Sartorialist, liet een aantal van hen poseren voor zijn invloedrijke modeblog en blies de trend zo nieuw leven in.

Nu liggen de winkelschappen vol met vlinderdassen. Er is keus uit zijden, linnen en katoenen versies. Vlinders met bloemen, vlinders met stippels, vlinders met strepen en grote vlinders van fluweel. Vlinders die je eigenhandig knoopt, en voorgeknoopte vlinders die je in een handomdraai vastzet.

Ook al is het aanbod inmiddels groot, de vlinderdas is nog steeds een mode-item waarmee de drager zich onderscheidt van de massa. De vlinderdas is rebels en nostalgisch, hij heeft iets potsierlijks, maar ook iets intelligents. De vlinder heeft humor, zijn drager zelfspot. Een ideaal Sinterklaascadeau kortom – voor schoonpapa net zo goed als voor een puberende zoon of dochter.

    • Aynouk Tan