selectie

This Monday Sept. 21, 2009 photo shows a turquoise mask, representing probably Tonatiuh, the sun god, is seen at the exhibition entitled: 'Moctezuma: Aztec Ruler', in central London's British Museum, Moctezuma II was the last elected Aztec Emperor that reigned between 1502-1520 and the exhibition will run from Sept 24, to Jan. 24, 2010. Loans of material from Mexico and Europe will be displayed and according to the museum, this is the first exhibition to examine the semi-mythical statues of the ruler and his legacy. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

documentaire

Montezuma. Dan Snow onderzoekt de geschiedenis, het karakter en de erfenis van de laatste leider der Azteken, een volk met een beschaving die bekendstaat om zijn hoge ontwikkeling en bloeddorstige godsdienstige ceremonies. Maar tegen de bloeddorst en de goudkoorts van de zestiende-eeuwse Spaanse conquistadors waren zelfs de Azteken niet bestand.BBC 2, 19.00-20.00u.

Die Todesfahrt der Bismarck. Op 27 mei 1941 om 10.39u. zonk het onoverwinnelijk geachte Duitse slagschip Bismarck. Nadat een Britse vliegtuigtorpedo haar roer onklaar had gemaakt was ze een gemakkelijke prooi voor de kanonnen van de Royal Navy. Met speciale camera’s is het op 4700 meter diepte van de Atlantische Oceaan liggende wrak onderzocht en zijn de laatste uren gereconstrueerd.ZDF, 23.30-23.55u.

informatief

Reporter: HSL. Een reconstructie van de strijd tussen de NS en het ministerie van Verkeer en Waterstaat over het zeven miljard euro kostende project dat het Nederlandse spoor binnenkort aansluiting biedt op het Zuid-Europese hogesnelheidsnet. Ned.2, 21.50-22.30u.

Das Philosophische Quartett. Is paus Benedictus XVI inderdaad op kruistocht tegen de moderne tijd? De filosofen Peter Sloterdijk en Rüdiger Safranski in discussie met Daniel Deckers (kerk- en Vaticaanexpert van de Frankfurter Allgemeine Zeitung) en de Brits-Duitse journalist Alan Posener die in zijn dit jaar verschenen boek Benedikts Kreuzzug het beleid van de paus aanviel. ZDF, 23.55-0.55u.

muziek

Vrije Geluiden: Orquesta Astillero. Modern en vernieuwend: Orquesta Astillero wordt dé tangosensatie van Buenos Aires genoemd. Met zanger Peyo heeft het orkest de tangomuziek de eenentwintigste eeuw binnengespeeld.Ned.1, 10.30-11.30u.

Maestra Baltica. Documentaire over de Estlandse dirigent Anu Tali. Zij wordt gevolgd bij repetities met het Münchener Kammerorchest voor Action, passion, illusion, een stuk van de Estlandse voormalige rockmuzikant Erkki-Sven Tüür. Daarna een uitvoering van het laatromantische vioolconcert Tala gaisma van de Letse componist Peteris Vasks.Arte, 19.00-19.45u.