Protest tegen bouw in Boekarest

In de Roemeense hoofdstad Boekarest is het debat over architectonische missers van de laatste jaren opgelaaid. Door de combinatie van snelle economische groei na 2001 en onkundige, soms corrupte ambtenaren is volgens Roemeense architecten onherstelbare schade toegebracht aan de binnenstad. Eerder deze maand zou de Unie van Architecten in een drukbezochte passage een fototentoonstelling openen over oude en nieuwe architectuur, maar dat heeft het stadsbestuur tegengehouden. De beelden zouden „het imago van de stad in de ogen van toeristen schaden”.

„Zo geeft de gemeente zelf toe dat de wijze waarop hier gebouwen naast elkaar worden gezet lelijk is”, zegt Petre Guran van de Unie van Architecten. Uiteindelijk hield de unie de expositie in het metrobedrijf. Boekarest had een economische en architectonische bloeiperiode aan het begin van de twintigste eeuw. Tijdens het communisme zijn vooral grauwe flats neergezet. Dictator Nicolae Ceausescu slachtofferde een groot deel van de oude binnenstad voor zijn megalomane Paleis van het Volk, na het Pentagon naar verluidt het grootste gebouw ter wereld.

De snelle economische groei van de afgelopen tien jaar heeft geleid tot grote druk van projectontwikkelaars op de „onvoorbereide en onderbetaalde overheid”, aldus Guran. „De verleiding van corruptie was groot. Chaos het resultaat.” Hij schat dat de afgelopen jaren 10 procent van de oude stad is verdwenen.

Uit protest heeft een aantal non-profit organisaties en jonge architecten een ‘stadsobservatorium’ gevormd dat beroep aantekent tegen in hun ogen verkeerde besluiten van het stadsbestuur. Een tiental besluiten zou zo al een halt zijn toegeroepen. „Het wordt langzaam minder erg, de economische crisis helpt ook.” De tentoonstelling hangt nu in galerie Octav Doicescu in Boekarest.