Peperkruidnoten

Je hebt kruidnoten en je hebt pepernoten. Hoe moeilijk kan het zijn om onderscheid te maken tussen die twee? Toch ontstaat ieder jaar weer dezelfde babylonische spraakverwarring. En ieder jaar weer erger ik me grenzeloos aan dergelijke nonchalance ten opzichte van ons culi-cultureel erfgoed. Laat ik het daarom nog één keer uitleggen: kruidnoten zijn kleine, brosse, halfronde minispeculaasjes. Pepernoten zijn grillige, taaie deegbrokken met de anijzige smaak van taaitaai. Punt uit.

Tenminste, dat dacht ik. Tot ik de Fryske Pepernoten van Bolletje ontdekte. Nu ben ik zelf in verwarring. Ze zien eruit als kruidnoten, hoewel wat lichter van kleur, en hebben datzelfde brosse. Maar ze smaken naar anijs.

Misschien kunt u mij helpen: is dit echt een Friese specialiteit? Of zijn deze peperkruidnoten net zo Frysk als Australian chocoladeletters Australisch zijn (lees: niet)? Hoe dan ook, na een kort moment van cognitieve dissonantie smaakten de kruidpepernootjes best goed. Ze kraken van jewelste, zonder dat je er je kronen op stuk bijt. Dat doet een ouderwetse pepernoot ze niet na. JV