Pauw-pauw

Dus je hebt geld betaald aan advocaat Bartels omdat hij je claim tegen Dirk zou behandelen en nou is hij failliet! Misschien komt er een snelle jongen die jouw claim tegen advocatenkantoor Bartels wil behandelen. En als dat advocatenkantoor failliet gaat komt er weer een of andere Porscheboy, die die claim tegen dat kantoor gaat uitvoeren. Tot ook hij stuk is. Dan biedt een Maseratigozer zich aan om je te helpen met een claim tegen de Porscheboy. Enzovoort, enzovoort. Het nieuwe Wilde Westen. Steeds meer cowboys op de prairie. En er wordt steeds vaker geschoten. Mis geschoten. Mis met losse flodders. Eigenlijk zijn het lieve jongens, die alleen maar heel hard pauw-pauw roepen.

Ondertussen klinkt het hol in de huizen van Scheringa. Heel erg hol zelfs. Er hangt bijna niks meer aan de muur. De bank heeft alles opgehaald. Ik vrees dat Dirk de komende weken iets aan de akoestiek moet doen. Zal een grote kerstboom helpen? Grappig dat de Vereniging van Effectenbezitters vernietigend heeft gewonnen in de al jaren slepende World Online-zaak en dat ABN Amro zijn inmiddels karige kippenborstje nat mag gaan maken. De zojuist door Bos gestorte miljarden zouden wel eens de kant van de gedupeerde WOL-beleggers op kunnen vloeien. Leuk klusje voor Zalm. Kan hij er wel bij hebben! Of hoeft hij dat niet meer te doen? Ligt hij er deze week al uit? Wat heeft de bijna lege ABN Amro de slachtoffers van Nina’s hebzucht eigenlijk te bieden? Een kunstdingetje uit de boeiende collectie van Dirk? Zou wel mooi symbolisch zijn! Magisch realisme heet dat toch?

Over Nina zelf ga ik lekker niks zeggen, terwijl mijn mond natuurlijk jeukt. Wat zou ik haar graag een oplichter noemen. Doe ik niet, want voor je het weet heb je een proces van haar en haar breekijzertje aan je broek. Uiteindelijk win je dat wel, maar ik vind het zonde van mijn tijd, dus van mijn leven. Je zal met dat crapuul een jaar of wat juridisch moeten ravotten! Alleen de wederzijdse advocaten lachen zich een dikke portemonnee. Dus ik ga naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad niet zeggen dat Nina de boel heeft opgelicht. Ik laat dat lekker aan de Hoge Raad zelf over. Die zegt dat trouwens niet. Die zegt dat de WOL-beleggers in 2000 zijn misleid en misleid is een ander woord dan opgelicht. Is Scheringa een oplichter? En Zalm? Of hebben ze de boel alleen misleid? Is misleiden iets anders dan oplichten? Oplichters eindigen doorgaans achter de tralies. Maar hoe zit dat met misleiders? Misleiden klinkt toch wat softer op de een of andere manier. Daar moet eerder een therapietje dan een gevangenisstraf tegenaan. Gaat er iets de gevangenis in? Ik bedoel in de WOL-affaire en het DSB-debacle? Ik denk het niet. Van de Ahold-jongens heeft er ook niet eentje echt gezeten.

Hoe werkt dat eigenlijk? Waarom verschijnt er nooit een dievenwagen in de Gooise dreven? Is dat zielig? Vernederend? Hebben ze te slimme advocaten die deze afgang naar het cachot voorkomen? Als je een rolletje Mentos bij de C1000 jat ben je minimaal een paar uur aan de beurt en deze mannen blijven maar vrijuit gaan. Wonderlijk toch? Onderhand verheug ik me de komende kerst erg op de Gooise en Wassenaarse tuinen, die de laatste jaren wanstaltig verlicht werden door jolige Kerstmannen en ranke rendieren. Verplichte verlichting, anders telde je niet mee. Gaat deze romantiek in 2009 door? Of schieten de rijkaards zelf ook in de lach als ze aan hun knipperende tuinen denken? Zullen ze dit jaar tegen de tuinman zeggen: „Doe maar niks Hendrik-Jan. We laten het lekker donker! Symbolisch zwart.” Misschien is dat inderdaad het beste. Niet alleen voor de rijke mensen die in die villa’s zitten te stinken, maar ook voor de langsfietsende slachtoffers, die financieel meedogenloos genaaid zijn door deze villabezitters. Mijn tip voor de rijken? Ik zou het lekker donker houden. Pikkedonker noemen we dat. Pikkendonker is misschien een nog mooier woord en vooral symbolischer.