'Osnabrück is slachtoffer en geen dader'

Vorige week vrijdag maakte de Duitse politie bekend dat zo’n 200 voetbalduels in Europa onder verdenking staan van gokpraktijken en fraude. In de dagen daarna volgden enkele tientallen arrestaties. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Het zijn zwarte dagen voor VfL Osnabrück, een Duitse voetbalploeg die in de tweede divisie speelt. De club zou verwikkeld zijn in het nieuwe, internationale fraude- en gokschandaal waarbij Duitsland en tal van andere landen zijn betrokken. „We zijn slachtoffer, geen dader”, verweert voorzitter Dirk Rasch van Osnabrück zich.

Het heeft er alle schijn van dat Duitsland een van de belangrijkere landen is in misschien wel de grootste fraudezaak in de Europese voetbalgeschiedenis. Het Openbaar Ministerie van de West-Duitse stad Bochum heeft bij invallen in het hele land de afgelopen week minstens vijftien mensen gearresteerd en circa vijftig ‘objecten’ laten onderzoeken, voornamelijk kroegen en goklokalen.

De Duitse eredivisie, de Bundesliga, zou niet bij de fraude zijn betrokken. Het zou gaan om profclubs in de eerste en de tweede divisie, en om hoog geklasseerde amateurs. Bij VfL Osnabrück gaat het om twee verdachte uitwedstrijden, beide dit voorjaar gespeeld: tegen FC Augsburg (0-3) en tegen 1.FC Nürnberg (0-2).

Spil in deze wellicht omgekochte duels zou een 34-jarige Turkse Duitser zijn, die veel geld op beide wedstrijden had gezet en de uitslagen goed bleek te hebben. Uit afgeluisterde telefoontjes zou blijken dat de man minstens één speler zou hebben omgekocht om zijn doel te bereiken: de inmiddels ex-Osnabrückvoetballer Marcel Schuon. Bij hem heeft Justitie een huiszoeking laten doen. Schuon zegt van niets te weten.

De justitiële onderzoekers maakten enkele dagen geleden op een persconferentie bekend dat minstens 32 wedstrijden in het Duitse voetbal gemanipuleerd kunnen zijn. Het nieuws hierover ontketende een schokgolf in Duitsland, dat nog maar vijf jaar geleden getroffen werd door het gokschandaal rondom de corrupte Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer. Hij wist voetbalwedstrijden zo te manipuleren dat de uitslagen gunstig waren voor zijn opdrachtgever, de Kroaat Ante Sapina. Hoyzer werd voor zijn leven geschorst en kreeg een gevangenisstraf van twee jaar en vijf maanden. Sapina werd tot twee jaar en elf maanden veroordeeld.

Weekblad Der Spiegel meldt dat het wederom Sapina is die een hoofdrol speelt in de recente fraude. En wederom zou hij vanuit het bekende Berlijnse voetbalcafé King zijn duistere zaken hebben gedaan. Bij Café King aan de Rankestrasse in de wijk Charlottenburg reden vorige week de overvalwagens voor. Sapina zou zich volgens Der Spiegel nog in zijn proeftijd bevinden. Bij Café King zegt men van niets te weten. „Wij kijken vooruit, onder meer naar de komende wedstrijd van Hertha Berlin”, zegt een barman desgevraagd.

Bij VfL Osnabrück heerst ongeloof en verwarring. Voorzitter Rasch laat weten dat hij „geschokt” zou zijn als de beschuldigingen over manipulatie en corruptie bij zijn club waar zijn. Tegenover de Neue Osnabrücker Zeitung bevestigde hij dat de ‘VfL’ het afgelopen seizoen een speler heeft „geholpen” die gokschulden had. Maar of dat iets met het huidige schandaal te maken heeft, kon Rasch niet zeggen.

Politie en Justitie in Duitsland hebben bij hun opsporingsacties hulp gehad van spelers zoals Lars Möhlenbrock, doelman van de voetbalclub Goslar. Hij kreeg van een verdachte in Bremen 1.500 euro aangeboden als hij tijdens de regionale wedstrijd tegen SV Wilhelmshafen de bal met opzet zou laten passeren. Möhlenbrock informeerde zijn trainer, de politie en SV Wilhelmshafen. Het duel werd eerlijk uitgespeeld en eindigde met een 2-2 gelijkspel.

    • Joost van der Vaart