Nationale Wetenschapsquiz 2009

28-02-2005, AMSTERDAM. OPERA NORMA DOOR DE NEDERLANDSE OPERA. NELLY MIRICIOIU-KIRK. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Wordt een USB-stick zwaarder als je er bestanden op zet? Wat gebeurt er als je op de maan een ballon opblaast? En kan een operazangeres met haar gezang haar eigen gehoor beschadigen? Inderdaad, het is weer tijd voor de Nationale Wetenschapsquiz, een initiatief van de wetenschapsgeldverdeler NWO en de omroep VPRO, alweer voor de zestiende keer. Vanaf vandaag kunnen de in totaal vijftien meerkeuzevragen ingevuld worden op www.nwo.nl/quiz – wat waren de wapens van een neanderthaler en wanneer maak je de meeste kans in de Staatsloterij? Prijs: een reisje. De juiste antwoorden worden onthuld in een tv-uitzending op zondag 27 december (21.00, Nederland 2).

Er is ook een Junior wetenschapsquiz, te vinden op hetzelfde internetadres, maar met uitzending op zondag 20 december (17.15, Nederland 3). Met vragen over hoe lang een wind blijft geuren in een jampotje en hoe een pijnstiller eigenlijk weet waar het pijn doet in je lichaam. Voor de kinderen is de prijs ook een reis, naar een pretpark.