Nat en zacht

Het komende weekeinde staat in het teken van regenstoringen en een stevige zuidwestenwind. Zaterdagochtend passeert in een paar uur een regenstoring van zuidwest naar noordoost, waarbij 5 tot 10 millimeter regen valt. Die neerslag komt bij de toch grote neerslaghoeveelheden van november tot nu toe. In het midden van het land, waar normaal 80 millimeter in een hele maand valt, is tot nu toe al ruim 100 millimeter gevallen. In het westen van het land zijn er plekken die al boven de 150 millimeter uitkomen.

Na passage van de regen, bij een matige tot krachtige, en aan zee tijdelijk harde zuiden- tot zuidwestenwind, klaart het in de namiddag in het zuidwesten op. Het wordt zaterdag maximaal 8 tot 10 graden. Met nog een paar dagen te gaan, kunnen we nu al vaststellen dat november 2009 op de tweede plaats komt in het rijtje allerzachtste novembermaanden sinds het begin van de metingen.

Zondag passeert nog een regenstoring met ruim 5 millimeter regen. Misschien wordt het in de middag vanuit het zuiden wat droger bij maxima oplopend naar 9 tot 12 graden.

Begin volgende week vallen er buien. Tussendoor is er een beetje zon en waait het minder hard. Overdag verandert er niet veel in de temperatuur. De nacht van dinsdag op woensdag wordt een koudere. Tijdens opklaringen kan het kwik aan de grond tot het vriespunt dalen.