Merkel repareert schade kabinet

Bondskanselier Angela Merkel heeft met twee verrassend snelle benoemingen geprobeerd de schade aan haar kabinet te beperken, na het aftreden van minister Franz Josef Jung van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Jung diende gisteren zijn ontslag in. Dat kwam niet onverwachts, maar wel snel. Hij heeft als minister van Defensie in het vorige kabinet het Duitse parlement enkele maanden geleden onvolledig geïnformeerd over een luchtaanval in Afghanistan. „Ik neem politieke verantwoordelijkheid voor het interne informatiebeleid van het ministerie van Defensie”, zei Jung. Zijn aftreden na dertig dagen is het snelste ooit in de (West-) Duitse politiek.

Franz Josef Jung wordt opgevolgd door de huidige minister van Familiezaken, Ursula von der Leyen, een vertrouweling van Merkel. Zij wordt op haar beurt opgevolgd door de jonge Bondsdagafgevaardigde Kristina Köhler (32), net als Merkel en Von der Leyen een christen-democraat.

De positie van Jung was onhoudbaar geworden na een publicatie in Bild. Die krant meldde eergisteren dat Jungs ministerie al snel op de hoogte was van het feit dat bij een luchtaanval in Afghanistan, op 4 september onder Duits commando, burgerslachtoffers zijn gevallen. Bij de aanval werden 142 mensen gedood en gewond.

Jung beweerde dagenlang dat dit alleen Talibaanstrijders waren, en geen burgers. Maar na de Bild-publicatie ontsloeg eergisteren Jungs opvolger, minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg, de hoogste militair van het Duitse leger en de hoogste ambtenaar van zijn departement. Ze hebben volgens Zu Guttenberg een ontoereikend informatiebeleid over de aanval gevoerd.

Jung liet gisteren in een verklaring weten dat hij bij zijn mening blijft dat hij Bondsdag en media „correct” heeft geïnformeerd over de gebeurtenis. In Berlijn wordt er vooralsnog van uitgegaan dat het bericht over de burgerslachtoffers destijds door de ambtelijke top niet aan Jung is doorgegeven. Een parlementair onderzoek, op verzoek van de oppositie, moet opheldering verschaffen.