Kroes moet Europa gaan 'vergooglen'

Neelie Kroes heeft haar herbenoeming als Europees commissaris te danken aan publieke druk op het Nederlandse kabinet. Kroes: „Ik kon een mooie baan krijgen.”

Caroline de Gruyter

„Ik ben blij met deze portefeuille. Sommige mensen zeggen dat ik wat heb moeten inleveren, maar ik zie het niet zo.”

Zo: Neelie Kroes, gisteravond aan de telefoon vanuit haar auto op weg naar een diner in Nederland. Het was een drukke dag. De koehandel over welk land welke post in de Europese Commissie zou krijgen, was de hele nacht doorgegaan, tot gisterochtend. Kroes was daar niet bij; ze zat in Londen. Maar ook haar is al ter ore gekomen dat de Zweedse directeur-generaal Interne Markt middenin de nacht uit zijn bed was gebeld met de boodschap dat er een Franse commissaris zou komen, maar dat de Britten alleen tandenknarsend met deze Fransman akkoord gingen als er een Britse dg zou komen. Kortom, of de Zweed maar plaats wilde maken.

Intriges. Brussel is er goed in. Toen José Manuel Barroso tussen de middag zijn nieuwe ploeg voorstelde aan de pers, zaten zijn ogen dicht van vermoeidheid. Kroes, kondigde hij definitief aan, krijgt ‘Digitaal Europa’. Ook aan die benoeming waren spannende weken voorafgegaan.

Kroes: „Ik moet Europa voorbereiden op de nieuwe tijd. We moeten competitiever, efficiënter en productiever worden. Het hele klimaat moet anders. In mijn huidige post krijg ik mensen van Google of Microsoft op de koffie. Velen zijn ergens in een Amerikaanse garage begonnen. Dan vraag ik: waarom gebeurt dat in Europa minder, zijn wij minder intelligent? Zeggen zij: nee, jullie hebben meer regeltjes, meer beperkingen. Dát klimaat moet ik helpen veranderen. Door mensen bij elkaar te zetten die de economie een push kunnen geven. Barroso zei: jij kunt dat, je snapt het probleem en bent goed met mensen”

Zeggen regeringen niet: sorry, voor dit soort investeringen hebben wij door de crisis geen geld?

„Het is vooral een kwestie van prioriteiten stellen. Werken met nieuwe technologieën levert bijvoorbeeld werkgelegenheid op.”

Kort geleden zei u nog dat u als VVD’er van de regering geen tweede termijn kreeg. Wat is er gebeurd?

„Ik geloofde dat echt. Ik heb het eerder gezegd: ze zijn over hun schaduw heen gesprongen.”

Is het de politieke druk geweest, de handtekeningenacties?

„Zeker. Die publiciteit hielp. En ik kon een mooie baan krijgen.”

Van wie was het idee van deze portefeuille?

„Barroso heeft me hiervoor gevraagd.”

Vervolg Kroes: pagina 5

‘Handel gaat over schoenen en beha’s’

Maar de aankondiging kwam, tegen alle regels in, van Balkenende. Daar was men in Brussel geïrriteerd over.

„Ja.”

Waarom deed Balkenende dat? Barroso wilde discretie, hij was nog niet klaar met andere posten en wilde misschien nog schuiven.

Spottend: „De minister-president kan alles doen.”

Wat is er anders aan de nieuwe Commissie?

„De portefeuilles zijn evenwichtiger. Er zijn geen flut portefeuilles meer. Handel, dat is belangrijk, zegt men. Nou: dan heb je het de hele dag over schoenen en beha’s. Want dat is handel en dat zijn de zaken waarover je praat. Ik vind economische portefeuilles belangrijker. Maar anderen vinden cultuur juist prioriteit hebben. Ik hou niet van die ranking.”

U bent ook vicepresident. Wat betekent dat?

„Er zijn er zeven, dus het is geen schaars goed. Ik denk dat Barroso Nederland iets extra’s wilde geven. Het is een erefunctie. Je mag het op je kaartje zetten. We hebben nog niet besproken wat het inhoudelijk betekent. Misschien kun je dan een cluster leiden. Ik wacht wel af.”

Vindt u het niet zo belangrijk?

„Sommigen zetten het echt op hun kaartje, wist u dat? Ik weet wel dat ik nu een verdieping hoger kom te zitten, bij de vicepresidenten. Bijna bij de hemel. Jammer want ik heb nu een fijne kamer. Toen ik vannacht in mijn hotel in Londen een kamer wilde met een raam dat open kan, zeiden ze aan de balie: ‘Dan moet u wel een verklaring tekenen dat u er niet uitspringt.’

„Misschien moet ik dat nu ook doen. Een verklaring tekenen dat ik er niet uitspring.”

    • Caroline de Gruyter