Kort nieuws Kunst

Monument voor aanslag koningin: glazen ballonnen

APELDOORN, 28 nov. - Het monument voor de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn dit jaar zal bestaan uit een granieten doos met daarin glazen ballonnen. Dat heeft de gemeente Apeldoorn gisteren bekendgemaakt. Het 180 centimeter brede en 64 centimeter hoge monument krijgt een plaats vlakbij De Naald, waar de dader, Karst T., tot stilstand kwam na zijn dodemansrit. Het ontwerp van glaskunstenaar Menno Jonker wordt op 29 april onthuld, in aanwezigheid van koningin Beatrix en haar familie. De ballonnen staan symbool voor kwetsbaarheid, feest en rouw, aldus de gemeente. Zeven ballonnen, die staan voor de slachtoffers, worden wit. Voor T., die kort na de aanslag overleed, wordt geen ballon gemaakt. (ANP)

Boekverkopers eisen vaste prijs

AMSTERDAM, 28 nov. - De Koninklijke Boekverkopersbond, de Groep Algemene Uitgevers en Bruna zijn gezamenlijk de strijd aangegaan tegen boekverkopers die hun waar verkopen tegen een lagere prijs. Ze eisten gisteren in een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam dat concurrent Edumedia zich aan de wet houdt. Dit bedrijf biedt via internet onder de naam Boekenconcurrent boeken aan tegen een lagere dan de vastgestelde prijs. Edumedia stelt dat het zich niet aan de wetsbepaling hoeft te houden omdat het in Curaçao is gevestigd. De rechter moet nog uitspraak doen. (ANP)

LAi-prijs 2009 voor tribune MVRDV

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 28 NOV. - De Lensvelt de Architect interieurprijs gaat naar architectenbureau MVRDV voor hun The Why Factory Tribune voor de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. De jaarlijkse prijs (12.000 euro) van meubelfabrikant Lensvelt en tijdschrift de Architect is voor „het meest vernieuwende interieurproject”. De jury koos MVRDV uit 84 inzendingen. Eerdere prijswinaars waren onder anderen NEXT architects en Merx + Girod Architecten. De Thonet Mart Stamprijs 2009 ging naar Maartje Nuy en Joost van Noort voor hun kartonnen stoel VOUWWOW. Aan deze aanmoedigingsprijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden.