Kort nieuws Economie

Frankrijk krijgt belang pijpleiding Russisch gas

Parijs, 28 nov. - Frankrijk krijgt een belang in South Stream, de omstreden pijpleiding die Russisch gas moet gaan transporteren naar Europa via de Zwarte Zee. Dat zijn de Franse premier Fillon en zijn Russische collega Poetin gisteren in Parijs overeengekomen. Volgens Poetin krijgt het Franse energiebedrijf EDF een minderheidsbelang van 10 procent in de pijpleiding. In ruil daarvoor krijgt Frankrijk gasleveranties via South Stream voor zijn energiecentrales. De overeenkomst tussen EDF en het Russische Gazprom, dat South Stream uitvoert, zou op korte termijn ondertekend worden. (Reuters, AP)

Zalm stapt op bij negatief onderzoek

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 nov. - Gerrit Zalm stapt op als topman van ABN Amro als het onderzoek van de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), naar zijn vroegere functioneren bij de inmiddels failliete DSB bank, negatief voor hem uitpakt. Zalm zei dit gisteren in een interview met RTL Z. „Dan kan ik überhaupt geen bankbestuurder zijn.” Zalm vertrouwt er echter op dat de uitkomst anders zal zijn. „Ik hoop en verwacht dat het positief is.” Zalm zei zichzelf, als het woord DSB valt, nog steeds „goed in de spiegel te kunnen aankijken”.

Jeroen Smit wint prijs met De Prooi

UTRECHT, 28 nov. - Journalist Jeroen Smit heeft gisteren voor zijn boek De Prooi van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) een prijs gekregen voor de beste tekstuele productie op het gebied van onderzoeksjournalistiek. De Prooi gaat over de overnamestrijd rond ABN Amro. De prijs voor de beste audiovisuele productie ging naar Thomas Blom en Sinan Can van televisieprogramma Zembla, over de gijzeling in Almelo. (ANP)