Kort nieuws Buitenland

Doden na ongeluk Russische trein, mogelijk sabotage

Moskou, 28 nov. - Bij een ongeluk met een Russische personentrein die gisteravond van Moskou op weg was naar St. Petersburg zijn waarschijnlijk 22 mensen omgekomen. Zeker 55 mensen raakten gewond. Volgens verschillende Russische persbureaus zijn de achterste drie van de in totaal veertien treinstellen ontspoord. Het ongeluk gebeurde zo’n 400 kilometer ten noordwesten van Moskou. In de trein zaten ruim 600 passagiers. Over de oorzaak is nog niets bekend. Getuigen zeggen een harde knal te hebben gehoord kort voor de ontsporing. De politie onderzoekt een gat onder de rails, dat mogelijk is gegraven of is ontstaan na een explosie. De spoorwegmaatschappij houdt rekening met sabotage. In 2007 ontspoorde op hetzelfde traject ook een trein na een bomexplosie. Twee mogelijke daders van die aanslag zijn gearresteerd, maar de politie is nog op zoek naar een ex-legerofficier die wordt beschouwd als het brein achter die aanslag. Over het motief van de aanslag in 2007 tast de politie echter in het duister. (AP)

Communistische symbolen verboden

Warschau, 28 nov. - De Poolse president Lech Kaczynski heeft gisteren een wet ondertekend die bezit, aanschaf en verspreiding van communistische symbolen verbiedt. Wie dat toch doet riskeert een straf van maximaal twee jaar. De wet, een initiatief van de partij Recht en Rechtvaardigheid van Kaczynski, kreeg steun van de regeringspartij Burgerplatform van premier Donald Tusk. Volgens Zbigniew Romaszewski van Recht en Rechtvaardigheid, die de wet heeft geïnitieerd, moet het communisme net zo behandeld worden als het nazisme. Critici denken echter dat de wet onuitvoerbaar is, omdat niet is gedefinieerd wat geldt als een communistisch symbool. Bovendien is het gebruik van de symbolen niet verboden als het gaat om artistieke of educatieve doelen of als het een verzameling betreft. (AP)

Kandidaat ondanks Filippijns bloedbad

Manila, 28 nov. - De burgemeester op het Zuid-Filippijnse eiland Mindanao, wiens echtgenote afgelopen maandag een van de 57 slachtoffers was van een politieke aanslag, heeft zich gisteren alsnog kandidaat gesteld voor het gouverneurschap van zijn provincie. Burgemeester Mangudadatu verklaarde dat „alleen de dood hem kan tegenhouden”. De Filippijnse autoriteiten hebben inmiddels een hoofdverdachte en twintig anderen in hechtenis genomen.(BBC)

Rebellen in Jemen gijzelen Saoediërs

Riad, 28 nov. - Negen Saoedische militairen worden vermist bij de grens met Jemen. Het Saoedische leger is daar al weken in gevecht met Jemenitische rebellen. Volgens de rebellen, die al jaren vechten tegen het Jemenitische leger, hebben zij de Saoedische militairen gegijzeld. Ze beschuldigen Saoedi-Arabië ervan het regeringsleger te steunen. Volgens de rebellen heeft de Saoedische luchtmacht recent bombardementen uitgevoerd boven Jemenitisch grondgebied. (AFP, Reuters)

Fouten bij controle staatsdiner in VS

Washington, 28 nov. - De Amerikaanse Veiligheidsdienst heeft toegegeven ernstige procedurefouten te hebben gemaakt bij het staatsdiner voor de Indiase president Manmohan Singh. Daardoor kon een ongenood echtpaar het Witte Huis binnenkomen. Het echtpaar is wel door de metaaldetector en andere screening gegaan. Maar er is in het begin nagelaten om te controleren of hun namen wel op de gastenlijst voorkwamen. (AP)

WHO: griepdoden snel toegenomen

Genève, 28 nov. - Meer dan duizend mensen zijn de afgelopen week aan de Mexicaanse griep gestorven. Dat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een sterke stijging ten opzichte van de week ervoor. Het officiële dodental van de ziekte staat nu wereldwijd op 7826. Volgens de WHO is het virus nog steeds zeer actief in delen van Europa en Amerika. In Noord-Amerika, het Caraïbisch gebied en een aantal Europese landen lijkt het virus over zijn piek heen. (Reuters)