Kort nieuws Binnenland

Na meisjes nu ook extra geld seksuele vorming jongens

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 28 nov. - Het kabinet wil extra geld uittrekken voor de seksuele vorming van jongens. Dat liet staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) gisteren weten in een brief aan de Tweede Kamer. In de voorbije decennia is met succes geïnvesteerd in de seksuele weerbaarheid van meisjes, schrijft ze. Jongens zijn achtergebleven en leggen de „verantwoordelijkheid” voor het aangeven van grenzen en het nadenken over anticonceptie bij meisjes. Bussemaker gaat ook in op de achterblijvende seksuele gezondheid onder allochtone Nederlanders. Daarvoor geeft zij ook extra geld.

Cel voor neersteken trambeveiliger

Den Haag, 28 nov. - De rechtbank in Den Haag heeft gisteren een 28-jarige Hagenaar veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, wegens het neersteken van een trambeveiliger in Den Haag in augustus. De straf is conform de eis van het OM. De Hagenaar viel de beveiliger bij een tramhalte aan. Eerder op die avond was er een schermutseling geweest tussen de vriendin van de dader, haar broer en de beveiliger, vanwege zwartrijden. Het OM had in haar strafeis meegenomen dat de trambeveiliger in functie was. (ANP)

Den Helder heeft weer burgemeester

Den Haag, 28 nov. - Koen Schuiling is vanaf 1 januari 2010 burgemeester van Den Helder. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. VVD’er Schuiling is nu manager economische zaken in Almere. Tussen 1998 en 2006 was hij wethouder in Groningen. Schuiling (50) wordt de opvolger van Stefan Hulman, die in mei vertrok na problemen over dubbele woonlasten. Hulman wordt vanaf 14 december waarnemend burgemeester in Ridderkerk. (ANP)

Theoloog Frans Haarsma overleden

Nijmegen, 28 nov. - Pastoraaltheoloog Frans Haarsma is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden. De emeritus hoogleraar pastoraaltheologie aan de Radboud Universiteit was priester van aartsbisdom Utrecht. Hij speelde eind jaren 60 een rol bij de verwerking van het Tweede Vaticaans Concilie in de Nederlandse kerkprovincie. (ANP)