Iran negeert resolutie IAEA

Iran trekt zich niets aan van de kritiek van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) op het nucleaire programma van het land. Volgens de Iraanse regering is sprake van „intimidatie”, waardoor de onderhandelingen met de buitenwereld alleen maar moeilijker worden.

Gisteren nam de bestuursraad van het IAEA met 25 tegen 3 stemmen en 6 onthoudingen een resolutie aan waarin staat dat Iran zijn tweede nucleaire verrijkingsinstallatie moet sluiten. Het bestaan van die installatie kwam in september aan het licht, veel te laat volgens de regels.

Iran wordt ervan verdacht in het geheim te werken aan de bouw van een kernwapen. De resolutie – de eerste over Irans nucleaire programma sinds februari 2006 – had de steun van Rusland en China, die gewoonlijk mild oordelen over Iran. Volgens Robert Gibbs, woordvoerder van de Amerikaanse regering, is „het geduld van de internationale gemeenschap [...] beperkt en de tijd raakt op. Als Iran blijft weigeren om aan zijn verplichtingen te voldoen, is het verantwoordelijk voor zijn eigen isolement en voor de gevolgen.”

Iran noemde de resolutie gisteren „politiek gemotiveerd”. Teheran stelt dat het recht heeft op een vreedzaam nucleair programma. Iran heeft gedreigd een einde te maken aan „vrijwillige gebaren” van samenwerking met het IAEA. (Reuters, AP, AFP)