In de Balkan is fraude heel gewoon

Vorige week vrijdag maakte de Duitse politie bekend dat zo’n 200 voetbalduels in Europa onder verdenking staan van gokpraktijken en fraude. In de dagen daarna volgden enkele tientallen arrestaties. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Het Kroatisch bureau voor bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad (USKOK) en de politie zijn formeel een onderzoek gestart naar aanleiding van de verdenking dat veertien wedstrijden uit de hoogste divisie verdacht zijn verlopen, maar er zijn nog geen arrestaties verricht.

In Kroatische media worden de clubs Dinamo Zagreb, Hajduk Split en NK Zadar genoemd. De enige wedstrijd die concreet wordt genoemd is die van Hajduk tegen Zadar op 26 april dit jaar, in Zadar. Daarvan is de verdenking dat vooraf vaststond dat Zadar met groot verschil moest verliezen. Hajduk Split won de wedstrijd met 3-0.

De vermeende voetbalfraude is intussen een (klein) thema geworden in de verkiezingsstrijd. Kroatië kiest op 27 december een nieuwe president. Drie presidentskandidaten hebben gezegd dat clubs die hebben gefraudeerd – mits fraude bewezen wordt – uit de competitie moeten worden gezet.

De Sloveense voetbalbond (NZS) heeft afwachtend gereageerd. Er is geen formeel verzoek uit Duitsland gekomen om een onderzoek te starten. Het zou gaan om zeven wedstrijden van Sloveense ploegen. De enige wedstrijd die genoemd wordt is die tussen Interblok uit Ljubljana (Slovenië) en Metalurh uit Oekraïne. Volgens het Servische persbureau Tanjug zou bovendien bij het duel Drava-Nafta in Slovenië een speler voor 5.000 euro zijn omgekocht.

In Bosnië-Herzegovina – waar acht wedstrijden verdacht zijn – wordt vooral met verbazing geschreven over NK Travnik. Die club zou in juni een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Zwitserse FC Sion hebben verloren, door twee gastspelers die een in het Duitse Neurenberg wonende Kroatische tussenpersoon bij Travnik zou hebben ondergebracht. Het werd 4-1, een uitslag waarmee gokwinsten gemoeid zouden zijn. „Het is logisch dat we tegen Sion verloren hebben, dat is een club die geregeld Europese wedstrijden speelt, ook tegen sterkere tegenstanders dan wij”, zegt Devad Beciragic, die toen voorzitter was, in de Bosnische krant Dnevni Avaz. „Dit is je reinste nonsens. Het zou pas vreemd zijn als we gewonnen hadden.” In een verklaring verwerpt de clubleiding alle beschuldigingen en nodigt instanties uit om al het onderzoek te doen dat ze nodig achten.

Rondom het voetbal in ex-Joegoslavië zijn verdenkingen van verkochte wedstrijden en corrupte clubbesturen en clubboycots aan de orde van de dag. Deze week zijn in Bosnië twee voetbalbestuurders – secretaris-generaal van de voetbalassociatie Munib Usanovic en de financiële en marketingman Miodrag Kures – tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens belastingontduiking en machtsmisbruik tussen 2001 en 2006.

    • Marloes de Koning