Griezelen in monsterfabriek

Dr. Zeepaard gaat wel eens naar een museum. Dan vraagt hij: wat is hier het allergekst? In Villa Zebra in Rotterdam is dat: een zeemonster van karton.

Het glazen gebouw van Villa Zebra staat helemaal vol rare beesten. Wanneer je de trap naar boven neemt, kom je in de Monsterfabriek. Eerst zie je de ‘ontwerpkamer’, met tekeningen van monsters. Als je doorloopt, hoor je enge geluiden van krakende deuren en zie je enge monsters die door kunstenaars gemaakt zijn.

Jos den Daas van Villa Zebra vindt het kartonnen kunstwerk aan het einde van de zaal het speciaalst. Het is een zee waar een eng zeemonster uit omhoog komt. “Ik vind het knap dat iemand zoiets van karton kan maken”, zegt Jos. “Het lijkt wel een draak.”

Draken bestaan al eeuwenlang in Chinese en Europese verhalen. Maar ze zijn nog steeds spannend, en ze komen ook steeds weer in nieuwe boeken terug. Soms zijn ze eng en spuwen ze vuur zoals bijvoorbeeld bij Harry Potter. Maar er zijn ook lieve en hele slimme draken zoals de draak Saphira uit Eragon.

Jullie hebben dit jaar zelf ook veel draken, dino’s en monsters getekend en naar Dr. Zeepaard gestuurd. Die komen straks in Villa Zebra dichtbij de andere monsters te hangen.

Heel griezelig vond Dr. Zeepaard daar de hoop grijs geverfde piepschuimbolletjes waar twee benen onder uitsteken. Pas als je om dit monster heen loopt zie je dat er een stoel onder zit. “Dit monster eet de stoel op”, zegt Jos. De benen zijn van het monster zelf: hij heeft niet de man of vrouw op de stoel opgegeten.

Erg monsterlijk is verder de keuken die in een hoekje staat. In de gootsteen zit een worm, op de grond krioelen enge zwarte cavia’s en overal zie je gekke mannetjes van pinda’s. Durf jij een keukenkastje open te maken en te kijken wat er in zit?

Behalve monsters bekijken, kun je mee bouwen aan een watermonster, een eng monstermasker maken in een kamer vol spiegels of je eigen monster knutselen. De schaduwkamer is ook leuk, vond Dr. Zeepaard: laat iedereen schrikken met je eigen schaduw!

Vanaf 12 december hangen in Villa Zebra alle monstertekeningen die jullie eerder dit jaar naar Dr. Zeepaard hebben gestuurd. Heb je nog geen uitnodiging ontvangen, maar had je wel een tekening naar Dr. Zeepaard gestuurd? Dan kan je je alsnog aanmelden voor de opening op 12 december om 11 uur. Mail daarvoor: post@villazebra.nl

    • Djoke Hendriks