Geluksvogel

President Obama, with daughters Malia, far right, Sasha, second from the right, extends his arm as he pardons the National Thanksgiving Turkey, Courage, in a ceremony in the North Portico of the White House, in Washington, Wednesday, Nov. 25, 2009. With Obama are Elizabeth Pelletier, far left, Paul Hill, center left, and Walter Pelletier, from the National Turkey Federation. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
President Obama, with daughters Malia, far right, Sasha, second from the right, extends his arm as he pardons the National Thanksgiving Turkey, Courage, in a ceremony in the North Portico of the White House, in Washington, Wednesday, Nov. 25, 2009. With Obama are Elizabeth Pelletier, far left, Paul Hill, center left, and Walter Pelletier, from the National Turkey Federation. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) AP

Afgelopen donderdag was het Thanksgiving Day in de Verenigde Staten. Deze nationale feestdag staat ook bekend als ‘kalkoendag’, omdat de traditionele maaltijd grotendeels uit kalkoen bestaat. Deze grootste hoenderachtige vogel van Noord-Amerika komt nog steeds in het wild voor, maar de soort (Meleagris gallopavo) is gedomesticeerd tot pluimvee en kent talloze variëteiten. De ‘broad-breasted white’ is zeer populair bij de consument omdat hij tot 18 kilo zwaar kan worden en na het plukken geen donkere stoppels vertoont.

Het aantal dat afgelopen week de kop verloor en gevuld de oven in schoof, loopt in de tientallen miljoenen. Tenminste één kalkoen ontsprong de dans. Niemand minder dan president Obama verleende die geluksvogel gratie. Hij volgde een traditie die George H.W. Bush in 1989 startte. Tot enige jaren geleden werden de presidentiële kalkoenen ondergebracht in het Frying Pan Farm Park, Virginia. Tegenwoordig mogen ze hun dagen slijten in Disneyland Resort in Californië. Een lang en prettig leven zullen ze niet hebben. Voor ze zes maanden oud zijn, zakken de reusachtige, speciaal voor vleesproductie gekweekte kalkoenen door de poten.

    • Kees Moeliker