Ex-dochters Meavita: 37 mln steun

De voormalige Meavita-dochters in Den Haag en Groningen krijgen van de overheid samen 37 miljoen euro steun. Nog niet eerder ging de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) akkoord met een zo groot bedrag.

Volgens de NZa is het geld nodig om de continuïteit van de zorg te garanderen. Als voorwaarde stelt de toezichthouder op de zorgmarkt dat beide bedrijven, Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW) en Thuiszorg Groningen (TZG), „aantoonbaar” een nieuwe eigenaar zoeken. Concurrenten spraken zich eerder uit tegen ‘oneigenlijke staatssteun’.

De 22 miljoen voor HWW en de 15 miljoen voor TZG is minder dan gevraagd. Volgens bestuurder Gerrit Jan van Otterloo hadden ze samen 48 miljoen nodig om de boel na het failliet van Meavita op orde te brengen. Voor Den Haag is er nu genoeg, schat hij, voor Groningen houdt hij zorgen. De NZa heeft 11 miljoen euro op de aanvraag gekort, omdat zij bij beide mogelijkheden ziet voor kostenbesparing en hogere inkomsten.

De toezichthouder stelt zich wél soepel op waar het gaat om de steunvoorwaarden. Normaal gesproken moeten bedrijven aantonen partijen dat ze na de financiële bijstand structureel zonder steun verder kunnen. Wat de NZa betreft geldt die eis nu voor 15 miljoen euro niet. Die uitzondering vloeit voort uit de toezegging van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) dat Meavita-personeel in Den Haag en Groningen na het bankroet zonder selectie bij de doorstartende bedrijven kon blijven werken. De Europese Commissie moet nu bekijken of sprake is van geoorloofde staatssteun.

Meavita was tot het bankroet begin dit jaar, een van de grootste thuiszorgorganisaties in Nederland, met 20.000 medewerkers, 100.000 cliënten en een half miljard omzet. Het bedrijf ging twee jaar na de vorming ervan al failliet, volgens vakbond Abvakabo FNV door wanbeleid. Om bestuurders aansprakelijk te kunnen stellen heeft de bond een procedure aanhangig gemaakt bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Tweede Kamerlid Van Miltenburg (VVD) noemde onlangs de gevraagde miljoenensteun „pervers”. Steun voor twee organisaties waar jaren slecht beleid is gevoerd, zou ten koste gaan van andere zorgbedrijven. Zij pleitte ervoor het vroegere Meavita „in de etalage” te zetten.