Dr. Zeepaard test amandelspijs

de proefjesfabriek

Mm, gevulde speculaas. Lekker, met spijs van amandelen. Of toch niet? Wil jij weten of jouw speculaas is gevuld met echte amandelspijs? Doe dan deze proef.

Wat heb je nodig? Een bord, een vork, gevulde speculaas, gekookte witte bonen, amandelschaafsel en Betadine (jodium).

Wat moet je doen? - Leg een gekookte witte boon op het bord en prak hem fijn met de vork.

- Leg er wat amandelschaafsel naast.

- Peuter een stukje spijs uit de speculaas en leg dat ook op het bord.

- Doe op de witte boon, het amandelschaafsel en het stukje spijs een druppeltje Betadine. Welke kleur krijgt de Betadine?

Hoe kan dat? Met Betadine kun je laten zien of spijs is gemaakt van amandelen of van witte bonen. Amandelspijs is duur. Daarom gebruiken sommige bakkers banketbakkersspijs. Die is niet gemaakt van amandelen, maar van witte bonen.

In Betadine zit jood opgelost. Als jood in aanraking komt met zetmeel, kleurt het blauw. In witte bonen zit zetmeel. Dus kleurt Betadine blauw op witte bonen. In amandelen zit geen zetmeel. Op amandelschaafsel verkleurt Betadine dus niet. Als de spijs uit jouw gevulde speculaas van amandelen is gemaakt, verkleurt de Betadine ook niet. Maar als de spijs is gemaakt van witte bonen, kleurt de Betadine blauw.

Janine van Driel Krol

van Stichting C3

Meer: www.c3.nl/kids

of: www.nrc.nl/kleinewetenschap