De proef op de som eten

Zoveel eetgidsen, zoveel smaken. Wat GaultMillau lekker vindt, kan Lekker niet bekoren.

November is gidsmaand. Dit jaar nog meer dan anders. De gevestigde eetgidsen van Michelin, GaultMillau en Lekker verschijnen. En er zijn nieuwkomers als de Nationale Restaurantgids en de Restaurantgids voor kunstliefhebbers, die niet alleen kijkt naar wat er op het bord ligt, maar ook naar wat er aan de muur hangt. Zo telt Nederland nu ten minste tien landelijke restaurantgidsen. Het is onwaarschijnlijk dat er emplooi is voor al die wegwijzers naar eetgenot. Is november niet ook slachtmaand?

Leidt een andere restaurantgids ook tot andere gastronomische ervaringen, of is het lood om oud ijzer? We leggen de gloednieuwe edities van Lekker en GaultMillau naast elkaar en vergelijken de Amsterdamse selectie. Lekker geeft 58 adressen, GaultMillau 68 adressen. Ze delen 41 aanbevolen restaurants. Over de restaurants in de hoogste regionen bestaat nauwelijks dispuut, de verschillen zitten aan de onderkant van de selectie. Het bewijst dat de keuze in die categorie nogal arbitrair is. Voor elk geselecteerd restaurant is er ten minste een ander dat evengoed had kunnen worden uitverkoren.

Drie restaurants scoren 14 punten in GaultMillau, dat is een respectabele waardering, maar ze komen niet in Lekker voor. Ik neem de proef op de som. Wat maakt dat restaurant Eau de Vie een goede waardering van GaultMillau krijgt, maar bij Lekker niet in de smaak valt?

Restaurant Eau de Vie ligt in Amsterdam-Zuid. Over de inrichting kan Lekker niet gevallen zijn. Wellicht vonden ze de kunst aan de muur onder de maat. De Corneilles zijn wat talrijk en wat opdringerig in verhouding tot de ingetogen chic die de rest van het interieur uitstraalt. Maar laat daar de Restaurantgids voor kunstliefhebbers maar een oordeel over geven.

Op de bediening is al helemaal niets aan te merken, die is gastvrij en kundig. Ook de wijnkaart en het wijnarrangement zijn in orde, met een mooie mix van oude bekenden en minder gangbare wijnen.

De beknopte menukaart toont eigentijdse gerechten met een klassieke inslag, waarvoor veelal de Franse en mediterrane keuken de inspiratiebronnen zijn. Zo is er tartaar van koningskrab met drooggebakken sint-jakobsschelpen, piccalilly en gemarineerde witlof. Of gekonfijte varkenswang met de gebakken langoustine en pata negra-ham. Het zijn koket gepresenteerde gerechten, solide bereid met mooie tegenstellingen in smaak, structuur en mondgevoel. Ook de hertenfilet met hete bliksem, een stoofpotje van hertenpeper, kaantjes van bloedworst en een sauce poivrade verlegt geen gastronomische grenzen, maar biedt het beproefd palet aan smaken dat zo goed past bij koud, nat en winderig herfstweer. Een pluspunt is de behoorlijke portie op het bord, die niet verloren gaat in een parade van mondvermaakjes en bijgerechtjes.

Als nagerechten zijn er wentelteefjes van Fries suikerbrood met parfait van boerenjongens, maar die maak ik zelf ook wel eens. Dus valt de keuze op een warm taartje van witte chocolade met bospeen. Dat smaakt verrassend vanzelfsprekend.

Misschien ziet Lekker liever nog wat meer culinair avontuur, maar het eten is hier waarlijk goed en onberispelijk gekookt. Laten we het erop houden dat Lekker Eau de Vie gewoon over het hoofd heeft gezien. Toch goed dat er verschillende gidsen zijn.

Eau de Vie, Maasstraat 20, Amsterdam, 020-6629588, www.restaurant-eaudevie.nl

    • Joep Habets