De markt voor ijzer

wetenschapsbijlage 21 november

In de wetenschapsbijlage van 21 november schrijft Martijn Katan dat de uitkomsten van het programma Keuringsdienst van Waarde onzin zijn. Correcter: hij ‘vond dat onzin’. Over wat nu wel en niet écht waar is over toegevoegd ijzerpoeder wordt echter niet meer duidelijkheid gebracht. Dat het toegevoegde ijzer in Kellogs Special K nauwelijks effect heeft, beaamt Katan. Dat in Denemarken de cornflakes verboden zijn omdat het gevaarlijk zou zijn, bestrijdt hij echter. Terecht, en dit wordt ook niet beweerd in de uitzending (die Katan blijkbaar nog niet gezien heeft). De ware reden dat in Denemarken de cornflakes verboden zijn: de verpakking misleidt de consument. Dit blijkt duidelijk uit de uitzending van Keuringsdienst van Waarde, en van ‘indianenverhalen’ dat ijzer onveilig is, is dan ook geen sprake. Het programma toont simpelweg aan dat toegevoegd ijzer in een product meer een reclamestunt is dan dat het daadwerkelijk effect heeft. Katan dicht het programma macht en hooghartigheid toe. Het lijkt mij echter een zeer goede ontwikkeling dat de consument beter geïnformeerd is over de voedselindustrie, waarin ‘de fabrikant je van alles wijs kan maken’, zoals Katan zelf al aangeeft. Net zoals in de tijd dat Katan zelf nog tv keek, is Keuringsdienst van Waarde zeer vermakelijk, maar bovenal leerzaam.

Rinke Oostra

per e-mail

    • Rinke Oostra Per E-Mail