De beste gadgets van 2009

overzicht_gadgets
Crisis of niet, in de feestmaand december verdienen de Nederlandse elektronicazaken goud geld. Zelfs vorig jaar, toen de banken al bij bosjes omvielen, zagen vooral online elektronicawinkels hun omzet in december hard groeien.
De Amerikaanse winkels verkopen op Black Friday het meest, in Nederland vormen Sinterklaas en Kerst het beste excuus om jezelf te (laten) trakteren op de beste gadgets van 2009.

nikon_s1000PJ_voorkantWinnaar in de categorie ‘kijk eens wat ik kan’Nikon S1000PJ.

Van een digitale spiegelreflexcamera die kan filmen of een compactcamera met ultraslowmotion-stand kijken we niet meer op. Laat staan al die crossovers tussen videocamera en fototoestel. De Nikon S1000PJ introduceert een nieuwe tak van sport: de kruising tussen een camera en een projector. Elke foto van deze compactcamera is meteen in gezelschap te bekijken, door de camera op een wit stuk muur te richten. Een gegarandeerd ‘ooh’-effect.

Het werkt zonder problemen, moet gezegd. Een knopje linksboven op het toestel activeert met een degelijk klik-geluid de projector. Met een schuif bovenop stel je scherp - een beetje zoals dat vroeger met de diaprojector op school ging.

De Nikon is niet eens overdreven zwaar of onhandelbaar geworden. Natuurlijk is de kwaliteit van de projecties nog beperkt, zowel in lichtsterkte (10 lumens) als in resolutie (VGA, 640 x 480 pixels). De foto is alleen zichtbaar in een donkere kamer. Je kunt er ook zelfgemaakte filmpjes mee afspelen; de camera heeft een luidsprekertje die het geluid weergeeft.

nikon_s1000PJ_bed
Om de accu te sparen schakelt de projector na 5 minuten vanzelf uit. Houd voor de zekerheid wel een lader in de buurt als je het toestel een dag meeneemt. Voor een eerste generatie camera-projector (campro? procam? camtor?) is dit een gadget waar je niet alleen de sier mee maakt, maar ook nog eens prima foto’s produceert zoals je van Nikon gewend bent.

De prijs ligt rond de 400-450 euro. Kijk hier voor meer specificaties.

philips_cinema_kleinWinnaar in de categorie ‘kijk eens wat ik kan betalen’: Philips 21:9 Cinema TV.

Wie even een tv-tje wil scoren, kan voor een paar honderd euro al met een 37 of 40 inch-aanbieding thuiskomen. Die vlieger gaat niet op bij de Philips Cinema 21:9 TV.  Je hebt behalve veel muur ook veel geld nodig om te kunnen genieten van de superbreedbeeld-lcd-tv die Philips dit jaar op de markt bracht. De Cinema 21:9 – officieel 56PFL9954H – toont films in hun oorspronkelijke bioscoopformaat. Dat ziet er bij Blu-ray films die in dit formaat zijn opgenomen spectaculair uit. Beeldmateriaal in 16:9 of 4:3 wordt of voorzien van zwarte balken, of aangesneden in de hoogte. Oprekken kan ook, maar dit ziet er niet in alle gevallen even natuurlijk uit.

Voor 4.000 euro heb je ook een prachtige projector die veel minder ruimte in beslag neemt. Maar ja, met een 56 inch beeldscherm,  een resolutie van 2560 x 1080 pixels en een gewicht van 38 kilo heb je wel iets hangen waar de visite op de terugweg nog even over napraat (‘wat een patsers…’).
Adviesprijs: 4.000 euro, kijk hier voor meer uitgebreide specificaties.

Samsung_N510-white_kleinWinnaar in de categorie: draagbaar, betaalbaar en werkbaar: Samsung N510 netbook

Waarom zou je deze netbook moeten kopen in plaats van al die andere? De N510 beschikt over een Nvidia ION chip die een resolutie van 1366 x 768 pixels toont. Het 11,6 inch scherm biedt zo net iets meer werkgebied dan de standaard 1024 x 600 resolutie van de eerste generatie netbooks. Er zit bovendien een HDMI-uitgang op, maar verder zijn er weinig verschillen: 1,6 GHz atom processor, 160 GB harddisk en 1 GB werkgeheugen dat je meteen moet uitbreiden naar 2 GB.

Als de snelle opkomst van netbooks één ding geleerd heeft, dan is het dat er op een computer met een klein toetsenbord niet te lang te werken valt. De Samsung N510 mag dan een batterijduur van een uur of zes hebben, voordat je accu leeg is liggen je vingers al dood naast het keyboard. En dat terwijl de N510 nog een van de prettigste toetsenborden onder de netbooks heeft.
Hardwareinfo
prefereerde de N510 zelfs boven een duurder, echt notebook van hetzelfde merk.
Prijs: rond de 475 euro. Meer specificaties staan hier.

Andere gadgets die eruit springen dit jaar:

ipod nanoMp3-speler: Apple heeft zijn flinterdunne iPod Nano eindelijk voorzien van een FM-radio (met terugspoelmogelijkheid) . En meteen ook een videocamera en een klein speakertje om het videogeluid weer te geven. Nu nog een betere koptelefoon en we zijn tevreden. Prijs: 139 euro

logitech_5vi
Audio: De 5vi-oortjes van Logitech dempen het omgevingsgeluid met 26 dB en zijn van onberispelijke kwaliteit. Geschikt voor telefoons, dankzij een ingebouwd microfoontje en pauzeknop voor de muziek. Prijs 159 euro.

HtcHero-FrontSmartphone: Over de iPhone weten inmiddels meer dan genoeg. De HTC Hero, voorzien van Google Android besturingssysteem, is een van de betere alternatieven. Mensen met geduld wachten op de Motorola Droid of de Sony Ericsson Xperia X10. Prijs: circa 400 euro.

Software:

microsoft-windows-7-box1
Windows 7 is wat Windows Vista  eigenlijk had moeten zijn: beter dan  Windows XP. Lees hier de uitgebreide review. Prijs: vanaf 129 euro.

tomtom_iphoneNavigatie: Deze TomTom-houder voor de iPhone verandert de smartphone in een betrouwbare  navigatiehulp. Werkt ook met Navigon-software. Prijs: 99 euro,  zonder software.

imac27inch
Desktop computer: Wie de gigantische 27 inch versie van de nieuwe  iMac (met multitouch Magic Mouse) koopt kan ook maar beter een nieuw bureau aanschaffen. En een vergrootglas om de cursor/muis-aanwijzer op het scherm terug te vinden. Prijs 27 inch-versie vanaf 1.500 euro.

sony_e_reader_redE-reader: De Sony PRS-300 is niet de beste e-reader ter wereld, maar is dankzij z’n adviesprijs van 199 euro toch belangrijk in de opmars van  elektronische boeken (en kranten).

    • Marc Hijink