De baas van Yvon Jaspers heeft nog wel wat werk te verzetten

Wat moet het geweldig zijn iemand als Yvon Jaspers in dienst te hebben. Ze is succesvol: ze trekt met Boer zoekt vrouw 4,5 miljoen kijkers daar waar publiekstrekkers als Paul de Leeuw en Linda de Mol het moeten doen met minder dan de helft (NRC Handelsblad, 23 november).

Ze is ook nog eens ambitieus: ze laat haar baas regelmatig weten dat ze graag andere programma’s wil presenteren. Je zou denken dat deze kijkcijferkoningin in haar ambitie gestimuleerd wordt. Maar haar baas bij de KRO vindt haar soms lastig en zegt weleens: „Je moet niet zo drammen. Je hebt je gezin, een privéleven en je doet al veel.”

Stel dat Jaspers een man geweest was, zou zijn ambitie dan ook gekenschetst worden als drammerig, en ingeperkt worden met als argument dat hij een gezin heeft? Welke baas heeft ooit tegen Wouter Bos gezegd: ‘je moet niet zo drammen, je hebt je gezin en je doet al veel?’

Zo gaat het glazen plafond natuurlijk nooit aan diggelen. Emancipatie blijft een zaak van vrouwen én mannen. Aan Yvon Jaspers zal het niet liggen. Haar baas heeft nog wat werk te verzetten.

Lijgien Bos

Amsterdam

    • Lijgien Bos Amsterdam