Brand verwoest 900 inboedels in A'dam

Bijna 900 klanten van opslagbedrijf City Box zijn hun spullen kwijt. Een loods van de firma in Amsterdam-Noord ging donderdag in vlammen op.

De brandweer was tot gistermiddag nog bezig met het nablussen. Af en toe laaide het vuur nog een beetje op. City Box zal het pand slopen, zodat alle brandhaarden definitief kunnen worden geblust. De schade loopt in de miljoenen, zegt City Box.

Klanten krijgen vooruitbetaalde huur retour, maar van de waarde van de opgeslagen spullen zal niet iedereen nog iets terugzien. Zo’n 400 huurders hadden bij hun contract een brandverzekering afgesloten. „Over het algemeen is schade gedekt tot 3.000 euro”, volgens Harry Schokker van assurantiemakelaar Westerzee-Man, verantwoordelijk voor de verzekeringen van City Box.

Onduidelijk is of dat bedrag voldoende is. Het bedrijf registreert niet wat en hoeveel klanten bewaren in hun box. „Er zijn een paar regels: geen gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld”, vertelt de woordvoerder. „Maar het zou raar als je precies moet laten zien wat je opslaat. Steekproefsgewijs doen we veiligheidschecks.”

Een deel van de overige 500 klanten kan terugvallen op de eigen inboedelverzekering, bijvoorbeeld als meubels slechts enkele maanden bij City Box stonden vanwege een verhuizing. Schokker verwacht dat onverzekerde klanten de schade zullen verhalen op het bedrijf. Of dat lukt, hangt mede af van de oorzaak van de brand. Daarover is nog weinig bekend. „Er waren onderhoudswerkzaamheden. Daar ontstond rook”, zegt een woordvoerder.