Zijn er vragen waarop next geen antwoord weet?

‘Met kaarten kun je een heleboel verschillende spelletjes doen, maar wat is nu eigenlijk het originele spel?’, mailde Freek van der Kooij naar de redactie van nrc.next. Helaas, zijn vraag werd niet uitgekozen. ‘Kwam dat soms doordat jullie geen antwoord wisten?’, schrijft hij een tijdje later. ‘Is er een bakje case closed met niet te beantwoorden vragen?’

Een bakje case closed hebben we niet, maar van de vijf tot zeven vragen die er dagelijks binnenkomen, is er vaak een aantal niet te beantwoorden.

Dat kan verschillende redenen hebben. In veel van de vragen zit bijvoorbeeld een mening verpakt. Zo staat de vraag ‘Waarom is het design van een Koreaanse of Japanse auto toch altijd zo lelijk?’ al sinds 3 januari 2008 in onze mailbak op een antwoord te wachten.

De vraag kan soms ook te algemeen zijn om een goed, kort en duidelijk antwoord te geven. Waarschijnlijk dat daarom de vraag ‘Hoe machtig is de Amerikaanse president eigenlijk?’, gesteld door een lezer in januari de krant nooit haalde.

En dan zijn er nog vragen die we krijgen, waar we ons geen raad mee weten: ‘Waarom zijn er geen mensen die de wereld ondersteboven zien?’, ‘Is Peter R. de Vries zelf weleens illegaal bezig?’, ‘Bestaan er blind geboren mensen die roken?’ of ‘Wat is het verschil tussen fauna inclusief mens en flora wat betreft de voedingswaarde van grond/aarde?’

Soms wordt de zoektocht gestaakt, omdat er geen duidelijk antwoord bestaat. Dat zijn vaak filosofische vragen.

Eentje haalde echter wel de krant: ‘Bestaat toeval?’ (nrc.next, 27 november 2007). Filosoof en auteur van het stukje Rob Wijnberg schreef toen: „Het is géén toeval dat ik altijd de vragen krijg die onbeantwoordbaar zijn.”

Weet jij een antwoord op één van de onbeantwoorde vragen? Discussieer mee op ons blog www.nrcnext.nl

Stijn Bronzwaer

    • Stijn Bronzwaer