Wie niet goed is moet bij de baas komen

Midden in het olympisch seizoen uit sponsor Arjan Bos kritiek op zijn schaatsploeg.

Naast kopman Kramer zegt ook coach Kemkers het eens te zijn met de TVM-directeur.

Alles wonnen de schaatsers van TVM in het seizoen 2006-2007, bij de start van de olympische cyclus naar Vancouver 2010. Jonge toppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Beorn Nijenhuis, gekoppeld aan de routiniers Carl Verheijen, Renate Groenewold en Erben Wennemars. „Dit team is meer dan de som der delen”, sprak coach Gerard Kemkers. „Over tien jaar zal iedereen erkennen dat Kemkers een visionair is geweest”, jubelde pr-man Jaap Stalenburg namens de hoofdsponsor.

Deze week, vlak voor een belangrijke skate-off, haalde TVM-directeur Arjan Bos in De Telegraaf vernietigend uit naar zijn eigen schaatsploeg. De lofzang van drie jaar geleden is al langer verstomd. Zelfs de gelikte ploegpresentatie ‘TVM-helden op weg naar Vancouver’, krap zeven weken geleden, lijkt alweer vergeten. „Ik heb het idee dat de scherpte en het heilige vuur bij een aantal is verdwenen”, zegt Bos op een cruciaal moment in het olympische seizoen. Coach Kemkers heeft volgens hem te veel oog voor de verliezers in de ploeg, waarin Sven Kramer vrijwel alleen overblijft als winnaar. Volgend jaar wordt de ploeg ingrijpend gewijzigd, stelt de directeur van de verzekeraar, die jaarlijks tegen de 4 miljoen euro in het schaatsen stopt.

De skate-off in Heerenveen, waar gisteren en eergisteren tickets te verdienen waren voor de komende wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City, bevestigde de crisis bij de duurste schaatsploeg ter wereld. Wennemars eindigde als voorlaatste op de 1.500 meter en plaatste zich ook op de 1.000 meter niet voor de wereldbekerwedstrijden. Paulien van Deutekom, in 2008 wereldkampioene allround, kwam opnieuw ruim tekort op 1.500 en 3.000 meter. Talent Koen Verweij lijkt moe na een goede seizoenstart. Wouter Olde Heuvel (5.000 meter) en Marrit Leenstra (1.500 meter) mogen op het nippertje naar Noord-Amerika. Maar zelfs kopman Kramer kwam op de 1.500 meter niet in de buurt van plaatsing.

Kramer (23) is het eens met de kritiek van sponsor Bos, al wil hij zijn ploeggenoten niet te hard voor het hoofd stoten. „Hij heeft wel een puntje”, sprak de drievoudig Europees en wereldkampioen allround. „Als jij je werk niet goed doet, moet je ook een keer bij de baas komen.” Eerder gaf de heerser op de lange afstanden aan dat problemen in de ploeg niet ten koste mogen gaan van zijn eigen ambitie om goud te behalen op de Spelen in Vancouver. Het liefst drie keer.

Naast de 1.500 meter, die hij als eventuele ‘bonus-medaille’ ziet, dreigt de ploegachtervolging een probleem te worden voor Kramer. Van zijn gedroomde TVM-trein zal het in Vancouver wellicht niet komen, nu aanjager Wennemars met zijn vorm tobt en het beste er ook bij routinier Verheijen af lijkt. Bob de Jong (VPZ), wel in topvorm, gaf al voor het seizoen aan weinig trek te hebben. „Liever brons op de tien dan goud op de achtervolging.” Een versterking zou Mark Tuitert (Control) zijn, die in het verleden al eens botste met Kramer en gisteren twitterde dat hij „vol ongeloof” de kritiek van Bos had gelezen.

Verrassender dan de steun van Kramer is dat ook coach Kemkers het eens zegt te zijn met de kritiek van Bos. „We hebben als ploeg niet het niveau dat we behoren te hebben. Dat is gewoon de waarheid.” Kritiek op de coach? „Zo zie ik het niet, intern bespreken we dit wel vaker.”

Kemkers kan er niet omheen dat de sfeer in de miljoenenploeg door de woorden van Bos niet zal verbeteren, midden in het olympische seizoen. Vorig jaar uitten enkelen van de mannelijke teamleden off the record al kritiek op de tegenvallende vrouwentak. In Thialf was het verhaal van Bos binnen het begeleidingsteam van TVM het gesprek van de dag. De pr-man van de transportverzekeraar merkte tussen neus en lippen op dat een fysiotherapeut die hem geen gedag meer zei „bovenaan de lijst” komt van degenen die volgend jaar afvloeien.

Alleen van Kemkers, Kramer, Olde Heuvel en Verweij loopt het contract door bij het bedrijf dat in elk geval tot en met 2014 in het schaatsen blijft. Bos sloot niet uit dat hij de vrouwentak – waar Wüst zich dit seizoen terug knokt in de top en wereldkampioene Groenewold kampt met de naweeën van een herniaoperatie – inruilt voor mannelijke sprinters. Na vorig jaar stootte TVM de sprinters (Jan Smeekens en Nijenhuis) juist af. Waarschijnlijk heeft directeur Bos meer verstand van verzekeren.

    • Maarten Scholten