Vraag de injectie

Veel landen die de doodstraf uitvoeren, benadrukken dat de methode die ze daarvoor gebruiken pijnloos is, en dat de dood direct intreedt. Maar is dat wel zo? Omdat het lastig is de veroordeelden na afloop te ondervragen over hun executie, deed Harold Hillman van University of Surrey uitgebreid literatuuronderzoek. De bevindingen publiceerde hij in 1992 onder de titel ‘The Possible Pain Experienced During Execution by Different Methods’ in het tijdschrift Perception.

Een paar jaar later kreeg de neurobioloog voor zijn macabere onderzoek een Ig Nobelprijs, een prijs voor wetenschappelijk onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt, en dan aan het denken zet.

In zijn artikel behandelt Hillman de bekendste methodes om iemand van staatswege om te brengen: een schot met een vuurwapen, ophanging, steniging, onthoofding, elektrocutie, vergassing en de dodelijke injectie. Bij elke methode beschrijft Hillman wat er met het lichaam van de veroordeelde gebeurt en waardoor die overlijdt. Ook probeert hij in te schatten hoeveel pijn het doet. Neem ophanging: daarbij rekt de huid uit en breekt de nek. Al met al moet dat behoorlijk pijnlijk zijn, schrijft Hillman, zeker als de nek niet goed breekt. Dan sterft de veroordeelde door wurging, en dat kan veel langer duren. Is elektrocutie prettiger? Dat is maar de vraag. Via elektroden op hoofd en benen krijgt de veroordeelde een schok van een paar duizend volt. Daardoor wordt het lichaam razendsnel verhit. Het brein kan tien minuten na de elektrocutie nog een temperatuur van zestig graden hebben. Het is onwaarschijnlijk dat de veroordeelde daar vlak voor het intreden van de dood helemaal niets van voelt.

Uiteindelijk vermoedt Hillman dat alle executiemethodes vreselijke pijn veroorzaken. Hij maakt een uitzondering voor de dodelijke injectie, mits deze goed wordt toegepast. De veroordeelde krijgt stoffen ingespoten waardoor hij binnen tien tot vijftien seconden bewusteloos raakt. Daarna houden achtereenvolgens de ademhaling en het hart ermee op. Dus vraagt de beul een dag voor de executie op welke manier jouw doodstraf voltrokken moet worden? Kies dan voor de injectie.

Rik Kuiper en Tonie Mudde

    • Tonie Mudde
    • Rik Kuiper