Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Reportage waarin voorwerpen worden getoond van Nederlandse Joden die in WO II zijn vermoord in concentratiekamp Sobibor. De voorwerpen werden opgegraven door Poolse en Israëlische archeologen, die zoeken naar de precieze plek waar de gaskamers hebben gestaan. Van het concentratiekamp is vrijwel niets meer over, doordat de Duitsers in 1943 probeerden alle sporen van hun misdaden te wissen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Gesprek met arts en vaccinatiespecialist Jaap Goudsmit over mythen en feiten rond de Mexicaanse griep. En een reportage over allochtone ouders die op de school van hun kinderen Nederlandse les krijgen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Terugblik op de televisiemaand november met presentator Jack Spijkerman en programmaproducent Reinout Oerlemans die onder meer vertelt over zijn terugkeer naar Nederland vanuit Los Angeles. Felix Rottenberg geeft zijn mening over Geert Wilders. Tafelheer is Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.20u.

Eigen schuld, dikke bult. Discussieprogramma probeert naar aanleiding van de documentaire De onrendabelen van onder anderen Marcel van Dam vanuit wetenschappelijk perspectief inzicht te geven in de vermeende eigen verantwoordelijkheid van mensen ten aanzien van hun handelen. Presentator Paul Witteman praat met diverse wetenschappers, onder wie neurobioloog Dick Swaab, jeugdpsychiater Theo Doreleijers, pedagoog Bram Orobio de Castro en GroenLinks-politicus Tof Thissen. Ned.2, 20.50-22.00u.

Pauw & Witteman. Zangeres Hind vertelt dat ze niets aan de verkoop van haar cd’s verdient. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Metropolis TV: Girlpower. Over vrouwenemancipatie. Correspondent Stef vraagt zich af waarom de vrouwen in Nicaragua niet in opstand komen tegen hun rol als verzorgster van mannen. In Jemen koos Fazea ervoor om te scheiden omdat ze door haar man werd geslagen. De consequentie is dat ze nu met vier kinderen op straat leeft en bedelt. Voor vrouwen die van hun man af willen is geen enkele regeling in Jemen. In Libanon is de ‘pink taxi’ opgericht met vrouwelijke chauffeurs, omdat mannelijke chauffeurs daar vaak vrouwen lastigvallen. In het Israëlische leger voeren ook vrouwen het bevel. Ned.3, 0.40-1.10u.

documentaire

Robotliefde. De Deense regisseur Phie Ambo reist onder meer naar Japan om de menselijkheid van robots te onderzoeken. Professor Hiroshi Ishiguro heeft daar een robot gemaakt die een levensechte kopie van hem zelf is. In Duitsland en Italië bezoekt de filmmaakster bejaarde vrouwen, die robots in de vorm van een witte babyzeehond als gezelschapsdier hebben gekregen. Deze robots zijn ontwikkeld om mensen die dementeren en autisten iets te geven om te knuffelen en voor te zorgen. Robots zijn misschien niet meer weg te denken uit onze maatschappij, maar ze zijn niet voor iedereen een aanvaardbaar substituut voor menselijke liefde. Ned.2, 0.25-0.45u.

We are family. Documentaireserie over bijzondere families. De acht kinderen uit de familie Minchew hebben drie verschillende vaders en een moeder die daar weinig over wil vertellen. Hoewel ze niet meer dan 20 kilometer van elkaar wonen is er weinig onderling contact. Maar nu proberen ze op een reünie hun ingewikkelde familiegeschiedenis te ontrafelen en hun onderlinge vetes te begraven. BBC2, 22.00-23.00u.

amusement

Comedy special: Han Solo - Racist. In zijn solodebuut parodieert Han Coucke een doorgewinterde racist: Han Solo, de eerste extreemrechtse stand-upcomedian van Vlaanderen. Vreemdelingen, Walen en vrouwen: Han Solo neemt geen blad voor de mond. Canvas, 21.25-22.15u.

muziek

Queen: The legendary 1975 concert. Concertregistratie opgenomen op Kerstavond 1975 in het Hammersmith Odeon in Londen. Met o.m. Keep Yourself Alive, Liar, Brighton Rock, Bohemian Rhapsody. BBC 2, 0.35-1.25u.

radio

OBA live. Theodor Holman praat met Nico Keuning over zijn biografie van Johnny van Doorn (1944-1991), alias Johnny the Selfkicker: schrijver, dichter en performer. Radio 5, 19.02-21.00u.