Pas Verschenen

Onno Blom & Ilja Leonard Pfeijffer (sam.): Oude & Nieuwe Leidsche. Verhalen van een stad. De Arbeiderspers, 430 blz. € 19,95

Bloemlezing met verhalen en brieven over Leiden in vijf eeuwen. Bestaande verhalen van onder anderen P. C. Hooft, F. Bordewijk en Karel van het Reve. Nieuwe verhalen van onder anderen Maarten ’t Hart, Pauline Slot en Christiaan Weijts.

J. A. Deelder: Vrijwel alle verhalen. De Bezige Bij, 590 blz. € 19,90

Dinsdag j.l. werd Jules Deelder 65. Ter gelegenheid hiervan een vuistdikke bundel met zijn verhalen.

Vincent Icke: De ruimte van Christiaan Huygens. Historische Uitgeverij, 94 blz. € 20,-

Hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke over natuurkundige Christiaan Huygens (1629-1695) en diens denkbeeldige ontdekkingsreis door de ruimte. Bij Contact verscheen van zijn hand: Dat kan ik me niet voorstellen. Verzamelde artikelen. (420 blz. € 19,95).

Peter Jones: Stem op Caesar. Hoe de Grieken en Romeinen de problemen van vandaag aanpakten (Vote For Caesar. How the Ancient Greeks and Romans Solved the Problems of Today). Vert. Mario Molegraaf, Bert Bakker, 350 blz. € 18,95

De Britse classicus Peter Jones zet de hedendaagse moderne problemen tegenover die van de oudheid. ‘De provocaties van Jones zijn door hun toegankelijke formulering vaak messcherp, geestig en vooral stimulerend, omdat hij de oudheid gebrúíkt, en wel als aanvalsbasis voor cultuurkritiek.’ (David Rijser in Boeken, 16.10.09).

Gillian Slovo: Zwarte orchideeën (Black Orchids). Vert. Kathleen Rutten, De Geus, 350 blz. € 22,50

Een gezin emigreert vanuit Ceylon naar Engeland. De donkere man en kinderen van de blanke vrouw worden in Engeland niet geaccepteerd. Roman van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Gillian Slovo (1952), dochter van de vermoorde Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivistes Joe Slovo en Ruth First.

Ben Solleveld en Paul Sebes (sam.): Stampvol verhalen voor het goede doel. A. W. Bruna, 192 blz. € 7,99

Korte verhalen van bekende Nederlandse en Vlaamse auteurs. De opbrengst gaat naar Room to Read, een non-profitorganisatie die boeken en scholing geeft aan kinderen in Azië en Afrika.

Adam Thirlwell : De vlucht (The Escape). Vert. Dirk-Jan Arensman, Nieuw Amsterdam. 320 blz. € 18,50

Tragikomisch verhaal over het verouderingsproces van een 78-jarige schuinsmarcheerder. Tweede roman van de Britse schrijver Thirlwell (1978) die debuteerde met Politiek (2003) en op de Granta-lijst werd geplaatst van Beste Jonge Schrijvers onder de 40. ‘Thirwell heeft lef. Provocatie is zijn favoriete stijlfiguur. [...]Het ritmische, maar ook roekeloze proza geeft het boek echter een zekere charme.’ (Stine Jensen in Boeken, 07.11.03).

Stendhal: Liefdesverhalen. Vert. Tatjana Daan, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 240 blz. € 19,95

Nieuwe vertaling van zes verhalen van de Franse schrijver Stendhal (1783-1842) over de hartstochten van een verliefd mens.