Partij moet gift van 4.537,80 euro openbaren

Politieke partijen moeten giften vanaf 750 euro registreren en giften vanaf 4.537,80 euro openbaar maken. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) om de financiering van politieke partijen transparanter te maken.

Particulieren mogen straks maximaal 50.000 euro doneren. De regels zullen ook gelden voor aan politieke partijen gelieerde stichtingen en instellingen. Tegen de zin van D66 en GroenLinks hoeven geldstromen tussen zulke stichtingen en een partij niet openbaar te zijn.

De PVV is fel tegen het openbaar maken van namen van mensen die de partij geld schenken. Tweede Kamerlid Hero Brinkman (PVV): „Of Truus van driehoog achter ons vijfduizend euro wil schenken, gaat u geen bal aan.” Afgelopen dinsdag zei hij in een Kamerdebat dat hij vermoedt dat mensen niet bekend willen staan als PVV-donateur, omdat de partij door sommigen als „extreem-rechts” en „fascistisch” wordt aangeduid.

In het wetsvoorstel staat ook dat het aantal leden van partijen een rol blijft spelen bij de verdeling van subsidies. Eerder werd al bekend dat bewegingen zonder leden, zoals de PVV van Geert Wilders, net als politieke partijen subsidie kunnen krijgen. Nu ontvangen partijen alleen subsidie als ze minimaal duizend leden hebben. Die drempel verdwijnt, omdat stromingen zonder leden daarmee worden benadeeld, stelt Ter Horst. Maar de manier waarop subsidie wordt toegekend, wordt afhankelijk van het aantal leden van een partij. Partijen met veel leden krijgen meer dan bewegingen zonder leden.