Opkomst kinderen griepprik 70 procent

Rond 70 procent van de kinderen van zes maanden tot en met vier jaar is deze week gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Dat percentage zal waarschijnlijk nog iets stijgen.

In de grote steden was de opkomst van kinderen lager: zestig procent. Dat zegt de GGD Nederland, die de eerste ronde inentingen van kinderen deze week organiseerde. Daarbij zijn 830.000 kinderen en 200.000 huisgenoten van baby’s opgeroepen. „We hadden gehoopt op dit percentage”, zegt Jelle Doosje van GGD Nederland.

Een verklaring voor de lagere opkomst in de grote steden is volgens Doosje mogelijk dat de locaties in die steden groot waren (RAI, Jaarbeurs, Ahoy), waardoor veel mensen liever hun kinderen lieten vaccineren in een buurgemeente. Zo heeft Capelle aan de IJssel een opkomstpercentage van ruim 100 procent.

Het opkomstpercentage van de ruim vijf miljoen mensen uit de risicogroepen is 75 procent, heeft het RIVM laten weten. Daarbij gaat het om 60-plussers en mensen die vanwege diabetes en hart- of ademhalingsproblemen een verhoogd risico hebben.

Vanochtend maakte het RIVM bekend dat afgelopen week acht mensen zijn overleden die Mexicaanse griep hadden. Alle overledenen hadden een andere ernstige ziekte. De jongste persoon die deze week overleed, was een 38-jarige man. Het aantal ziekenhuisopnames daalde van 359 vorige week naar 289 deze week.

    • Frits Baltesen