Onzekerheid over klimaatplan Rudd

De plannen voor emissiehandel van de Australische premier Rudd zijn onzeker geworden door verdeeldheid binnen de Liberale Partij. Rudd wil wetgeving aannemen die de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 5 tot 25 procent moet hebben teruggedrongen ten opzichte van 2000, en heeft daarvoor de steun nodig van de liberale meerderheid in de Senaat. De stemming daar is vandaag uitgesteld nadat tien liberale senatoren ontslag hebben genomen uit onvrede over partijleider Malcolm Turnbull.

Labor-premier Kevin Rudd en Turnbull hadden afgesproken dat de Liberalen de wet zouden steunen. Maar zeventien van de 32 liberale senatoren hebben gezegd tegen te zullen stemmen of dat te overwegen. Veel Liberalen geloven niet dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Turnbull reageerde gisteren: „We mogen niet gezien worden als een partij van klimaatsceptici. Dat zou absoluut fataal zijn.” Australië heeft de grootste uitstoot van kooldioxide per hoofd van de bevolking ter wereld.

De tien teruggetreden senatoren hebben om Turnbulls aftreden gevraagd en dreigen dat binnen de partij in stemming te brengen als hij maandag niet bereid is om uitstel van de wet te vragen. Zelf zegt hij te willen aanblijven, omdat „er te veel op het spel staat”. De belangrijkste kandidaten voor Turnbulls eventuele vervanging zijn woordvoerder van Financiën Joe Hockey, die de wet steunt, en Tony Abbott, een van de groep van tien.

Rudd wilde de wetgeving vandaag rond krijgen, de laatste dag voor het zomer- en kerstreces. Door het oproer is de stemming uitgesteld tot maandag, zodat de kwestie voor de premier nog in orde kan komen voor de internationale klimaatconferentie in Kopenhagen.

Klimaatverandering is een van de belangrijkste thema’s waarmee Rudd twee jaar geleden werd gekozen. Als de Senaat de wet afwijst, kan Rudd verkiezingen uitschrijven. Labor staat er in de peilingen aanzienlijk beter voor dan de Liberalen. (Reuters, AP)