NRCBOEKEN.NL Holvoet-Hanssen nieuwe Antwerpse stadsdichter

Van Royen bespot ‘giftig’ de literaire canon

„Mijn heldinnen hebben meer in huis. Iets dat mannen ook schijnen te hebben. Het heet verstand.” Met deze woorden opende Heleen van Rooyen afgelopen week in het Haagse Louis Couperus-Museum de tentoonstelling ‘Drie fatale vrouwen: Anna, Emma en Eline’. Zij was daartoe uitgenodigd ‘in haar functie van eigentijdse femme fatale’, wat haar reden gaf de spot te drijven met het idee achter de expositie dat Eline Vere, Anna Karenina, Emma Bovary én zijzelf ‘fatale vrouwen’ zijn. Van Royen wees erop dat Van Dale een femme fatale omschrijft als een vrouw die mannen in het ongeluk stort. „Mochten er vrijwilligers zijn, dan stel ik voor dat u zich in rotten van drie opstelt bij de vitrine met gif.” Van Royen legde uit dat Emma, Anna en Eline vooral zichzélf in het ongeluk stortten. Promiscue gedrag of andere vormen van vrouwelijke zelfbeschikking leidden in de 19de-eeuwse mannenmaatschappij tot verstoting die vrouwen tot zelfmoord dreef. „Het zijn dus tragische heldinnen”, aldus Van Royen, niet te vergelijken met de geëmancipeerde heldinnen uit haar eigen boeken. Toen de schrijfster de grote schrijvers zelf terecht wees, ontstond beschaafd gemor onder de toehoorders. „Ik hecht er sterk eraan te vermelden mijn heldinnen géén zielige, zwakke, soms zelfs onnozele wezens zijn, zoals mijn mannelijke literaire voorgangers vrouwen zo graag omschrijven.” (EE)

Martin Amis maakt zich op voor feministische kritiek

De Britse schrijver Martin Amis verwacht kritiek van feministen op zijn nieuwe, nog te verschijnen roman The Pregnant Widow. De roman heeft onder meer de gevolgen van de seksuele revolutie tot onderwerp. In The Pregnant Widow wil Amis laten zien dat deze een grote druk op vrouwen heeft gelegd, legde hij vorige week uit tijdens het Book Now Festival in Richmond, nabij Londen. Een van de figuranten in Amis’ nieuwe roman, die in februari 2010 verschijnt, is zijn zuster. Zij overleed in 2000 op 46-jarige leeftijd na periodes van zware depressies en alcoholisme. Amis ziet haar als slachtoffer van de seksuele revolutie. ‘Ze was ziekelijk promiscue’, vertelde hij. ‘Mentaal had ze de leeftijd van een 12- of 13-jarige. Ze zocht bescherming tegen mannen, maar het draaide juist uit op misbruik en slaag. De Talibaan zouden nodig zijn geweest om haar tegen mannen te beschermen.’

Een ander, kleiner, onderwerp in in The Pregnant Widow is de islam. Amis gaat in op ‘hoe moslims en christenen lange tijd redelijk met elkaar overweg konden, tot 9/11’. Eerder werd Amis er al van beschuldigd dat zijn standpunten over de islam overeenkomen met die van de ultrarechtse British National Party. Ook werd hij al beticht van vrouwenhaat. Maar Amis beschouwt zichzelf juist als een feminist en ‘gynocraat’, zei hij in Richmond. ‘Ik houd van vrouwenheerschappij.’ (BH)

Uitgever beschuldigt eigen auteur van smaad

Uitgever Abe de Vries van de Friese Pers Boekerij heeft in Dokkum een aanklacht wegens smaad ingediend tegen auteur Huub Mous. De twee hebben onenigheid over een boek over Gerard Reve, zo meldt het Boekblad. Mous publiceerde eerder enkele titels bij de Friese Pers Boekerij. Op verzoek van De Vries schreef hij een boek over Reve. Dat liep verkeerd, zegt Mous: ‘De Vries heeft het manuscript zeven weken in zijn bezit gehad, en ik hoorde maar niets. Dat leidde tot een discussie op internet.’

Mous dacht dat die met een sisser zou aflopen, maar dat liep anders: ‘Ik werd gevraagd om een lezing te houden in Blauwhuis, bij de herdenking van Reve’s geboortedag op 13 december. Ineens werd ik daarvoor bedankt. In mijn plaats kwam de partner van De Vries, die zou spreken over precies hetzelfde onderwerp als waar mijn boek over ging: Reve en secularisering. Ik ben toen via internet op de trom gaan slaan.’Van het één kwam het ander, onaangename woorden over en weer, alles op websites en gedeeltelijk in het Fries, tot De Vries aangifte wegens smaad deed. Mous heeft nog niets van de politie gehoord en denkt ook niet dat dat nog gaat gebeuren: ‘Die hebben wel wat beters te doen.’

Blijft de vraag wat met het boek gaat gebeuren. ‘Ik ben nu op zoek naar een andere uitgever, maar dat zal niet meevallen’, aldus Mous.Abe de Vries wilde geen commentaar geven. (BH)

OP DE SITE

Iedereen leest via YouTube. Kluun en fictie bij de feiten.

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger, Elsbeth Etty en Bernard Hulsman.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans www.depapierenman.be

    • Elsbeth Etty
    • Bernard Hulsman
    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman