Nederland kort

Giften aan politieke partijen moeten openbaar worden

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Politieke partijen moeten giften vanaf 750 euro registreren en giften vanaf 4.537,80 euro openbaar maken. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) om de financiering van politieke partijen transparanter te maken. De regels gaan ook gelden voor aan politieke partijen gelieerde stichtingen en instellingen. De PVV is fel tegen het openbaar maken van namen van mensen die geld schenken. Verder staat in het wetsvoorstel dat subsidie voor partijen afhankelijk blijft van het aantal leden. Partijen met veel leden krijgen meer geld dan bewegingen zonder leden. Eerder werd al bekend dat politieke bewegingen zonder leden, zoals de PVV, ook subsidie kunnen krijgen. Nu krijgen partijen alleen subsidie bij minimaal duizend leden.

‘Meer onderzoek bij kinderen toestaan’

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Nederland moet de belemmeringen voor medisch wetenschappelijk onderzoek met kinderen opheffen. Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) doet er goed aan de strenge wetgeving te verruimen. Dat adviseerde de commissie-Doek, die de wet de afgelopen twee jaar onderzocht. Het komt nu vaak voor dat kinderen medicijnen krijgen die niet op hen zijn getest en dus misschien onveilig zijn. Bussemaker staat sympathiek tegenover het advies, maar wil het „complexe” onderwerp nog goed bestuderen. Nederlandse regels zijn strenger dan de Europese regels voor onderzoek met bijvoorbeeld geneesmiddelen.

Jongste verdachten ‘Urk’ vrijgelaten

Urk. De jongste twee verdachten in de zaak rond de gewelddadige dood van de 14-jarige Dirk Post uit Urk zijn in vrijheid gesteld. De jongens van 12 en 13 jaar mochten eerder al thuis hun voorarrest uit te zitten. Volgens de raadslieden zijn de jongens nog wel verdachte. De 15-jarige verdachte zit nog vast. (ANP)