Nederland en Europa kort

PVV wil de bonnetjes van de Europese Commissie inzien

BRUSSEL. De Partij voor de Vrijheid (PVV) wil de bonnetjes van eurocommissarissen inzien. Europarlementariër Daniël van der Stoep vraagt daar schriftelijk om bij de Europese Commissie. „We hebben gezien hoe royaal Britse parlementsleden konden declareren. Wij zijn benieuwd wat eurocommissarissen vergoed krijgen”, aldus Van der Stoep, gisteren. De PVV’er zegt geen signalen te hebben dat bepaalde commissarissen nu buitensporig declareren. „We willen gewoon transparantie.” Van der Stoep, lid van de begrotingscommissie van het Europarlement, komt met zijn vraag nadat hij gisteren nul op het rekest kreeg bij een verzoek aan de Europese Rekenkamer. Die controleert de uitgaven van de EU. (ANP)

Forse loonsverhoging EU-ambtenaren

BRUSSEL. Tienduizenden ambtenaren van de Europese Commissie krijgen 3,7 procent meer loon, fors meer dan de inflatie. De Europese Commissie bevestigde gisteren dat ze dat heeft voorgesteld aan de EU-landen - die de loonsverhoging moeten betalen. Een woordvoerder zei dat de aanpassing is gebaseerd op levenskosten in acht EU-landen. Daarvoor is volgens haar een vaste formule. De verhoging komt op een moment dat nationale ambtenaren door de recessie juist geen verhoging krijgen. Zo hebben de regeringen in Griekenland, Ierland, Hongarije en de Baltische staten de salarissen van hun ambtenaren bevroren om het begrotingstekort onder controle te houden. (ANP)

Philips nog verdachte antikartelonderzoek

AMSTERDAM. Philips blijft ervan verdacht de mededingingsregels te hebben overtreden op de markt voor televisies met traditionele beeldbuizen. De Europese Commissie heeft over dat dossier een ‘verklaring van bezwaar’ gestuurd, aldus Philips, gisteren. Het elektronicaconcern gaat zich beraden op de verklaring van de Europese Commissie en doet verder geen mededelingen over de verwachte uitkomst van het dossier. Philips beloofde wel volledige medewerking te verlenen aan de Europese kartelautoriteiten. Fabrikanten van traditionele beeldbuizen kregen twee jaar geleden onverwacht bezoek van de Europese kartelautoriteiten, op verdenking van prijsafspraken. (ANP)