Muziek - En Verder

La fanciulla del West

, de te weinig opgevoerde cowboyopera van Puccini, is deze maand te zien bij De Nederlandse Opera, met sopraan Eva-Maria Westbroek in de haar op het lijf geschreven rol als saloonmaagd Minnie. Inl www.dno.nl

Theatermaker Josse de Pauw

maakte de muziektheatervoorstelling RUHE voor de Gentse muziektheatergroep Transparant in samenwerking met Collegium Vocale. Pauw baseerde RUHE op een spraakmakend boek van Armando en Hans Sleutelaar uit 1967. Zij interviewden oud SS’ers, zonder een moreel oordeel te vellen. In RUHE vormen de monologen van acteurs Ton Jansen en Carly Wijs over dit oorlogsverleden een aangrijpend contrast met de hemelse klanken van Schubert. Bijzonder aan RUHE is dat zangers en acteurs zich tussen het publiek bevinden. RUHE ging in 2007 in première en werd enthousiast ontvangen door pers en publiek. Nu te zien op 6 december in Muziekgebouw aan ’t IJ. Aanvangstijden 15u en 20u15. Inl www.muziekgebouw.nl of 020-788 2000

Componist/dirigent Sir Peter Maxwell Davies

, 75, staat centraal in een programma door de Radio Kamer Filharmonie. Davies ontwikkelde zich van ‘enfant terrible‘ van het Britse muziekleven tot een van de meest vooraanstaande componisten van deze tijd.

Een belangrijke inspiratiebron is de cultuur van de Orkney Islands, waar hij teruggetrokken woont. Deze eilandengroep wordt door de opwarming van de aarde bedreigd. Davies doet er verslag van in zijn meest recente compositie Last Door of Light.

4 dec, 20u15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam. Inl www.muziekgebouw.nl of 020-7882000

Mezzo Christianne Stotijn

zingt met Sophie Daneman een programma met solostukken en duetten op het programma staan, waaronder drie werken van Fanny Hensel op teksten van Heinrich Heine en Moravische duetten van Dvorák. Verder: werk van Purcell en Mendelssohn. Concerten: 28 november 20u15 Nieuwe Kerk Den Haag en 8 dec Concertgebouw, Amsterdam. Inl 070- 8800333; 020- 6718345

The Jim Jones Revue

is een vijfmansformatie uit Londen. Zanger/ gitarist Jim Jones, ooit de frontman van The Hypnotics, heeft een goede stem die past bij de opgefokte rock-‘n-roll van The Jim Jones Revue. Little Richard à 2009. 27 nov., 21u, Watt, Rotterdam. Inl: www.watt-rotterdam.nl

Jasper Erkens

is het jongste talent uit België. Singer/songwriter kreeg op zijn elfde een gitaar, schreef op zijn twaalfde zijn eerste liedjes, en won op zijn vijftiende de eerste prijzen. Nu is hij zestien en treedt hij op in Nederland en België. Maakte een mooie cover van Crazy van Gnarls Barkley. 27 nov., 20u30, Hedon, Zwolle. Inl: www.hedon-zwolle.nl

Ramon Valle

brengt jazz, klassiek, flamenco en Cubaanse muziek bij elkaar. Een van de betere pianisten uit Cuba staat bekend om zijn expressieve stijl en zijn fantasierijke harmonieën en een pakkende groove. 3 dec., 20u30, Bimhuis, Amsterdam. Inl: www.bimhuis.nl

David en Alfredo Lagos

, twee broers uit Jerez de la Frontera die al op hun tiende op het podium stonden, komen uit een familie van aficionados. Zanger David richtte zich eerst op de begeleiding van dansers en werd later solozanger, Alfredo werd een subtiel en precies gitarist. De flamencotraditie geven zij opnieuw vorm. 29 nov., 15u, Rasa, Utrecht. Inl: www.rasa.nl